Tekst objavljen: 07.02.2023 14:45        


Među novim automobilima prodatim u EU prošle godine, 12,1 odsto bilo je električnih i to je najviši procenat prodatih električnih vozila dosad, pokazuju podaci Evropskog udruženja proizvođača automobila

Električni automobili u Evropi obaraju rekorde


Prošle godine u EU je prodato više od 1,1 milion električnih vozila. EU planira 2035. da zabrani prodaju automobila s benzinskim ili dizel motorima. Prodaja električnih automobila pala je samo u Italiji, za 26,9 posto. Udeo hibrida među prodatim novim automobilima prošle godine je dosegao 22,6 odsto.U Sloveniji je prošle godine prvi put registrovano 9.170 električnih vozila, što je 958 više nego godinu dana ranije.

U Norveškoj, koja nije članica EU, prošle godine je 79 odsto prodatih novih automobila bilo električno, što je novi rekord. Norveške vlasti planiraju da zabrane prodaju automobila s konvencionalnim motorima s unutarnjim izgaranjem već 2025. godine.

Rast prodaje bio je posebno uočljiv u Nemačkoj, pogotovo pred kraj godine, kad su kupci požurili pre isteka subvencija. U poslednjem kvartalu u Nemačkoj je zabeležen rast prodaje od 66,1 odsto u odnosu na ist period prethodne godine.

Ali već u januaru u Nemačkoj je registrovano mnogo manje e-automobila nego decembra 2022.Prema podacima savezne službe za motorna vozila u decembru je registrovano više od 100.000 novih, čisto električnih vozila, a u januaru samo 18.100.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Istovremeno, broj novoregistrovanih plug-in hibrida, vozila koja imaju benzinski motor i elektromotor sa baterijom koja se puni iz napajanja, od prethodnog meseca je pao sa 70.000 na manje od 9.000.

Pad nije neobjašnjiv: Nemačka vlada je od Nove godine potpuno obustavila subvencionisanje hibrida i oborila subvencije za čisto električna vozila i vozila na vodonik.

Tako kupci čisto električnih vozila, koja koštaju 40.000 evra od 1. januara mogu dobiti subvenciju od najviše 4.500 evra, što je za 1.500 manje nego ranije. Za vozila do 60.000 evra, subvencija je sada najviše 3.000 evra, umesto ranijih 5.000 evra. Subvencije će od iduće godine biti još manje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evropa evropska unija električni automobili rekord

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana