putin prigožinFoto: EPA-EFE/ALEKSEY NIKOLSKYI/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Po okončanju rata u Ukrajini Rusija bi trebalo da „denacifikuje i demilitarizuje“ Poljsku, poručio je čečenski lider Ramzan Kadirov, prenosi themoscowtimes.com.

„Varšava je podržavajući Ukrajinu uspela da iscrpi sopstvene vojne resurse, a sada je zbunjena: šta ako, nakon uspešnog završetka „specijalne vojne operacije“ Rusija počne da denazifikuje i demilitarizuje sledeću zemlju? Na kraju svega, posle Ukrajine na mapi je Poljska! Neću sakriti činjenicu da lično imam takvu nameru“, napisao je Kadirov.

Prema rečima šefa Čečenije, Rusija bi trebalo da pomogne u organizaciji „referenduma“ o autonomiji Šleske, od kojih je većina deo Poljske. „Za mene je ovaj region stekao poseban nezavisni status“, rekao je on.

Kada je reč o završetku rata sa Ukrajinom, Kadirov predviđa da će se to dogoditi „pre kraja godine“. „Evropske države prepoznaju nepravilnost svojih postupaka, Zapad će klečati“, rekao je on.

Ovo nije prvi put da Kadirov preti Poljskoj, koja je članica NATO. Prema Kadirovim rečima, poljske vlasti su počele „loše igre“ sa Rusijom, od kada prebacuju oružje u Ukrajinu i navodno šalju plaćenike.

Poljska kao država, smatra on, duguje svoj izgled SSSR-u, i opstanak Rusiji i rizikuje da „postane stvarnost onoliko brzo koliko je postala zemlja ako ne prestane da viče“. 

Na prvom mestu „u redu za denazifikaciju“ Poljsku je postavio i poslanik Državne dume iz „Jedinstvene Rusije“ Oleg Morozov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari