Prepoznajte znakove sepse – brzo delovanje može da sačuva život

Sepsa širom sveta odnosi više života nego karcinom dojke, creva i prostate. Tačnije, 20 odsto svih smrtnih slučajeva u svetu povezano je sa sepsom.

To stanje može da ubije prethodno zdrave odrasle osobe i decu u roku od nekoliko sati, upozorio je dr Kolin Beg iz dobrotvorne organizacije „Sepsis Research FEAT“ za „The Independent“.

„Sepsa nastaje kada normalan odgovor tela na infekciju nadjača sopstvena tkiva i organe. Može da dovede do šoka, zastoja organa i smrti, naročito ako se ne prepozna na vreme i brzo reaguje“, objasnio je dr Beg.

On tvrdi da brzo delovanje i traženje pomoći na vreme može da sačuva živote, naročito kod primarne sepse kod inače zdravih ljudi.

„Sepsa obično počinje infekcijom, na primer u grudima, koži ili urinu. U ranim fazama simptomi mogu da budu nejasni i teško ih prepoznaju čak i lekari i medicinske sestre. Problem je što su simptomi slični gripu“, objašnjava doktor.

Podizanje svesti o sepsi je od vitalnog značaja kako bi što više ljudi moglo da prepozna njene znakove.

Visoka ili niska temperatura

Sepsa može da prouzrokuje  visoku temperaturu kao deo telesnog imunološkog odgovora iako će u nekim slučajevima umesto toga razviti nisku telesnu temperaturu (hipotermiju).

Dr Kolin Grejem ističe da je hipotermija kod sepse opasnija i nosi veći rizik od smrti nego kad pacijent dobije visoku temperaturu.

Nekontrolisano drhtanje

Sepsa može da prouzrokijeovati pad telesne temperature i jaku drhtavicu, što je jedan od odgovora na borbu protiv infekcije i način na koji telo pokušava da poveća temperaturu.

Zbunjenost

Sepsa može takođe da prouzrokuje akutnu upalu i oticanje, što otežava disanje i dovodi do pada nivoa kiseonika.

„Nizak nivo kiseonika u krvi može da prouzrokuje mentalnu zbunjenost i delirijum“, objašnjava dr Grejem.

Smanjeno mokrenje

Kako sepsa napreduje, krvni pritisak može da postane veoma nizak, što znači da ne može da se pumpa dovoljno krvi i kiseonika do telesnih organa. To može da prouzrokuje zastoj organa, kaže dr Grejem, a kada bubrezi počnu da otkazuju, to može da dovede do smanjenog izlučivanja urina.

Mrlje ili hladne ruke i noge

„Tokom sepse mehanizam zgrušavanja krvi radi prekovremeno. Hranljive supstance ne mogu da dođu do tkiva u prstima, šakama, rukama, nožnim prstima, stopalima i nogama i telesna tkiva počinju da odumiru“, kaže dr Grejem.

U početku koža može da izgleda pegavo ili da dobije mrlje i poprimi plavu nijansu. U teškim slučajevima sepse područja mrtve kože mogu da pocrne i može da bude potrebno amputiranje udova.

Osoba sa sepsom možda neće pokazivati sve ove simptome odjednom i može imati druge simptome, poput otežanog disanja i ubrzanog rada srca.

Sami po sebi, ovi simptomi mogu da budu pokazatelji drugih zdravstvenih problema, ali kombinacija dva ili više njih koji se postupno pogoršavaju znači da morate potražiti hitnu lekarsku pomoć, prenosi Index.hr.

„Sa svakim satom odloženog lečenja šanse za preživljavanje smanjuju se za više od sedam odosto“, naglasio je doktor Grejem.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.