Dodijeljene ULUPUH-ove nagrade za 2022. godinu

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 07.02.2023.

0

Petra Krpan. Foto: Anto Magzan

Petra Krpan. Foto: Anto Magzan

Povodom svoje 72. obljetnice ULUPUH je sinoć u prepunoj dvorani Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti dodijelio nagrade za 2022. godinu

U ponedjeljak, 6. veljače, održana je dodjela ULUPUH-ovih nagrada u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti. Pred brojnom publikom, koja se nakon dvije godine konačno okupila, govorili su ravnatelj Muzeja Branko Franceschi I predsjednica ULUPUH-a Ivana Bakal. Najveću nagradu za životno dijelo dobila je kostimografkinja, scenografkinja i slikarica Ingrid Begović, samostalna umjetnica, koja iza sebe ima širok opus djelovanja - izrađivala je kostime i osmišljavala scenu za kazališta diljem Hrvatske, kako za dramske, tako i za baletne i operne predstave.

Nagradu za najbolji izložbeni projekt primila je kustosica Elizabeta Wagner ispred Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i umjetnički nakit za tematku sekcijsku izložbu "Divne stvari" posvećenu 100. obljetnici otkrića Tutankamonove grobnice, održanoj u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Nagrada za najbolji izdavački projekt pripala je ULUPUH-ovom izdanju "Suvremena hrvatska modna fotografija od 1990-ih do 2020-ih" autorice Petre Krpan, urednice Jadranke Hlupić Dujmušić te dizajnerskom timu Studio plac. Znanstvenom monografijom autorica je teorijski utvrdila temeljne konstrukte samih početaka nastanka žanra modne fotografije na našim prostorima i vizualno predstavlja njezinu povijest u Hrvatskoj u proteklih tridesetak godina.

Nastavno na temu fotografije nagradu za najboljeg mladog umjetnika dobila je Petra Slobodnjak, fotografkinja i multimedijska umjetnica čiji je rad višestruko nagrađivan, a dobitnica je i triju stipendija američke agencije VII.

Petra Slobodnjak. Foto: Anto Magzan

Petra Slobodnjak. Foto: Anto Magzan

ULUPUH-ovo priznanje za poseban doprinos ugledu Udruge uručeno je keramičarkama Ivančici Cvitić Znidarčić i Niki Petrović Grilc te fotografkinji Maji Strgar Kurečić, a počasnom članicom proglašena je povjesničarka umjetnosti i kustosica Alma Trauber.


VIŠE O TEMAMAULUPUHhrvatska modaPetra KrpanPetra SlobodnjakIngrid Begović




Povezano