Ukrajina brže do EU? Šolc kaže "ne"

Njemački kancelar Olaf Scholz u intervjuu za Bild govorio je o procesu članstva u EU kako Ukrajine, tako i zemalja Zapadnog Balkana među kojima je i BiH.

Izvor: B92

Utorak, 07.02.2023.

09:17

Ukrajina brže do EU? Šolc kaže
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Na pitanje da li će Ukrajini biti ponuđen brži put do članstva, Šolc je odgovorio negativno.

"Bio je to snažan signal kada smo prošlog leta odlučili da Moldaviji i Ukrajini damo status kandidata. Svaki kandidat mora da ispuni neophodne kriterijume da postane član EU, a to se odnosi na pitanja vladavine prava, demokratije i poštovanja ljudskih prava, kao i borbu protiv korupcije“, rekao je Šolc.

Ovo je drugo pojašnjenje za samo sedam dana, nakon što je na sajtu nemačke Vlade objavljen snimak iz Šolcovog govora u kome se navodi da će prvo biti potrebno reformisati EU, pa tek onda primati nove članice.

Naime, radi se o ukidanju veta u odlukama koje se tiču spoljne politike, odnosno uvođenju principa odlučivanja proste većine umesto jednoglasnih odluka.

Time se iskristalisala jasna pozicija unutar EU, a to su zemlje zapadnog dela EU koje žele reformu, jače insistiranje na vladavini prava, i istočni deo EU koji bi želeo da primi nove članice u bilo kom trenutku. košta, ali bez reformisanja načina odlučivanja u EU.

Inače, interesantno je da je tokom predizborne kampanje u Nemačkoj u jesen 2021. godine, odnosno pre rata u Ukrajini, Vladimir Zelenski, predsednik Ukrajine, na pitanje kada će ta zemlja ući u EU, odgovorio da je prvo EU ima obaveze prema zemljama Zapadnog Balkana, pa da tek tada može da dođe na red Ukrajina.

Iako je Ukrajina po izbijanju rata dobila status kandidata po ubrzanoj proceduri, sva je prilika da neće ući u evropski blok pre zemalja Zapadnog Balkana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: