Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Нишвил, ипак, и овај пут у Србији

rss

06.02.2023. Нишвил Фестивал

Седница Савета Нишвила заказана за данас, отказана је због непостојања кворума и поново је сазвана за сутра (7. фебруар) у 11.30.

Нишвил, ипак, и овај пут у Србији

 Директор Нишвила је изјавио да је и то један од проблема функционисања и да ће као оснивач предлозити Скупштини Града да промени постојећи однос да Град даје 8 чланова Савета а Нишвил једног - у равноправнији 5 : 4 однос у корист Града.

- Оно што ћемо чланове Савета упознати сутрадан је да нам је циљ да ипак заокружимо 30 година постојања Нишвила у Нишу и изложимо предлог програма за 2023, јер смо у петак добили писмо из кабинета градоначелнице којим нас обавештавају да нам је буџет увећан за 5 милиона у односу на усвојених 30 на Скупштини децембра месеца, што је и довело у питање одрживост фестивала – каже Благојевић.

Ово је приближно некадашњих 36 милиона усвојених пре короне на Скупштини Града Ниша децембра 2019. године, што је био минимум минимума наших очекивања од Града Ниша као стратешког партнера, да би ушли у рискантан посао прикупљања недостајућих 50 милиона за организацију овогодишњег Нишвила.

Решен је и други неспоразум са Градом настао 2020. године, нестручним тумачењем закона локалне буџетске инспекције јер смо са Градом потписали уговор о неопходности контроле трошења градских средстава од стране лиценциране ревизорске куће. Ревизорска кућа је већ доставила Граду да смо претходну 2022 годину оправдали у целости. 

 - Искрено, додаје директор Нишвила, очекивали смо повећање буџета од 16 % колико је прослогодишњи раст цена на мало али је ово реално далеко боља подршка Града него прослогодишња у којој смо направили нето губитак од 11.2 милиона.

Надамо се да ћемо најзначајнију подршку добити од Министарства Туризма као трећи најпосећенији фестивал у земљи а било би сјајно и уколико би Министарство Културе изједначило издвајање за Нишвил као за три најзначајнија филмска фестивала који су прошле године добили троструко више средстава иако Нишвил има висеструко веће техничке трошкове него сви они заједно.

Иначе Министарство Културе редовно подржава наше Creative Europe пројекте што није случај са Градом Нишом, на чему смо му захвални.

 Након седнице Савета због огромног закашњења, одмах ћемо кренути са потписивањем уговора са извођачима јер је тренутно њих 116 стрпљиво чекало да ли ће Нишвил уопште бити одржан.  

Такође од 10 фебруара почећемо са продајом првих 500 комплета карата по бенефицираној цени - закључује директор Нишвила Иван Благојевић.


# Нишвил фестивал Директор Нишвила Иван Благојевић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима