Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:15, 6. 2. 2023.

| Kultura

“Nišvil” ostaje u Nišu i ove godine, budžet im povećan za 5 miliona dinara

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Nišville - photo Zoran Ciric
Sednica Saveta odložena za utorak; Foto: Z. Ćirić

Iako je sednica Saveta Nišvila, na kojoj je trebalo da se odlučuje o njegovoj sudbini, odložena za utorak zbog nepostojanja kvoruma, direktor Festivala Ivan Blagojević navodi da će on i ove godine biti održan u Nišu. Kaže da su iz kabineta gradonačelnice u petak dobili obaveštenje da će im budžet biti uvećan za 5 miliona dinara i da su nesporazum u vezi sa budžetskom inspekcijom rešili.

nišvil Blagojević kaže da je rešen nesporazum sa Gradom; foto: T. T.Da li će Nišvil ostati u Nišu, da li će se promeniti njegov obim ili će on prestati da postoji - pitanja su koja stoje otvorena od prošle godine. Zbog neizvesnosti je krajem 2022. obustavljeno i potpisivanje ugovora sa izvođačima, a direktor je rekao da Nišvil ima dug od 11 miliona dinara.

Tako ove godine kasni i prodaja karata, koja je ranije počinjala već decembra, a organizatori su za ponedeljak, 6. februar, najavljivali sednicu Saveta Nišvila, na kojoj bi trebalo odlučivati o njegovoj sudbini, uz poruku da je održavanje Festivala ugroženo.

Ni iz Gradskog veća, ni iz gradske Skupštine nisu znali gde je danas trebalo da bude održana sednica Saveta, pa su iz Skupštine rekli da bi ona trebalo da bude u Gradskoj kući, a iz Veća da tamo sigurno nije.

ivan blagojevic Blagojević se nada podršci ministarstava; foto: JV Međutim, sednica je svakako odložena za utorak, 7. februar, kako navode organizatori, zbog nepostojanja kvoruma. Ipak, Blagojević kaže da će Nišvil upravo u Nišu zaokružiti 30 godina postojanja.

Pojašnjava da je u petak stiglo pismo iz kabineta gradonačelnice Dragane Sotirovski, u kome piše da će umesto 30 miliona dinara džez festival ove godine dobiti 35.

To je približno nekadašnjih 36 miliona usvojenih pre korone na Skupštini Grada Niša decembra 2019, što je bio minimum minimuma naših očekivanja od Grada Niša kao strateškog partnera, da bi ušli u riskantan posao prikupljanja nedostajućih 50 miliona za organizaciju ovogodišnjeg Nišvila - navodi direktor Festivala.

Očekivao je, kaže, povećanje budžeta od 16% s obzirom na rast cena, ali ocenjuje da je i povećanje od 5 miliona dinara bolja podrška Grada u odnosu na prošlogodišnju, kada im je na raspolaganju bilo 24 miliona.

Nišvil Prodaja karata od 10. februara; foto: Zoran Ćirić / Nišville promoRešen je, dodaje, i nesporazum sa Gradom koji se tiče budžetske inspekcije, jer su iz Grada Niša ranije tvrdili da je razlog smanjenja budžeta Nišvilu to što nisu opravdali troškove za prošle dve godine.

Rešen je i drugi nesporazum sa Gradom nastao 2020, nestručnim tumačenjem zakona lokalne budžetske inspekcije jer smo sa Gradom potpisali ugovor o neophodnosti kontrole trošenja gradskih sredstava od strane licencirane revizorske kuće. Revizorska kuća je već dostavila Gradu da smo prethodnu godinu opravdali u celosti - objašnjava Blagojević.

Prema njegovim rečima, odmah nakon sednice Saveta počeće potpisivanje ugovora sa izvođačima jer njih 116 trenutno čeka na to. Od 10. februara najavljuje i prodaju ulaznica i kaže da će prvih 500 kompleta biti po beneficiranoj ceni.


Ko su članovi Saveta "Nišvila" i koja su im zaduženja

Nišvil 2022 Krajem 2022. obustavljeno potpisivanje ugovora sa izvođačima; foto: Zoran ĆirićSavet Nišvila ima devet članova, od kojih osam bira Grad, dok je direktor Festivala deveti član. Blagojević navodi da će zato na sednici predložiti da u Savetu odnos bude ravnopravniji - 5 : 4 u korist Grada.

Inače, sastav Saveta niška Skupština usvojila je juna 2021. godine i mandat traje dve godine, što znači da uskoro ističe.

Savet je najviši organ upravljanja džez festivalom, a dužnosti su mu, između ostalog, odabir predsednika i zamenika, donošenje Poslovnika o radu, Programa Festivala i finansijskog plana, kao i imenovanje organa i tela džez festivala.

Savet može, radi efikasnijih priprema, da donese odluku da određeni deo svojih prava i odgovornosti u vezi sa programom i organizacijom prenese na druga tela koja je osnovao - piše u Službenom glasniku.

Rad članova Saveta Nišvila je volonterski, a kako je istaknuto u Službenom glasniku, oni se biraju iz redova stručnih i javnih radnika i poznavalaca oblasti kulture.

Osim Blagojevića, prema dokumentu iz juna 2021, član je 20-godišnji Aleksandar Veličković, koji je tehničar za kompjutersko upravljanje, 26-godišnja Anđela Rajković, inače strukovni vaspitač, kao i 27-godišnja Julija Cvetković, koja je u trenutku odabira bila studentkinja Medicinskog fakulteta.

Član je i 28-godišnji profesor sporta i fizičkog vaspitanja Nemanja Aritonović, zatim 29-godišnja Sandra Pavlović, koja je specijalista za poslovnu ekonomiju i menadžment u biznisu, 34-godišnja master učiteljica Marija Stojanović, 42-godišnji veterinarski tehničar Marjan Nikolić i 64-godišnji elektroinženjer Vladimir Stanić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Večiti volonter

    09:18 // 7. 2. 2023.

    Što bi rek'o Lečić na jednom od protesta HAAA NASEO SI...
    Šalu na stranu mislim da je vreme da gospodin Blagojević polako krene u penziju jer koliko je veliki vizionar bio toliko je sa godinama postao jako alav i time ugrozio postojanje jednog ovakvog brenda kao što je Nisville.
    Kao i dosadašnje prenemaganje nije urodilo plodom jer se zna da samo laje a ne ujeda.

    • Torpedo

      17:04 // 8. 2. 2023.

      Mogu da se slozim, samo si zaboravio da je on osnivac, pa time i vlasnik brenda ! Ako ode u penziju, moze festival da se zove, napr. Templarvill !

  • Ivan

    08:55 // 7. 2. 2023.

    Pa bilo je za očekivati koliko je ovaj Blagojević kukao za te pare

  • Rale

    05:24 // 7. 2. 2023.

    Super dolazim iz okoline N sada extra

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: