06. februar  2023. 08.24  →  18.14 | Izvor: Tanjug

Vojska SAD traga za ostacima kineskog balona oborenog iznad Atlantika

VAŠINGTON -

Američka vojska potvrdila je da traga za ostacima kineskog balona za nadzor, koji je oboren iznad američkih teritorijalnih voda u Atlantiku, nadomak obala Južne Karoline.

Zvanični Peking je pozvao Vašington da ne eskalira dodatno situaciju i ne preduzima radnje koje štete kineskim interesima, ponavljajući da je u pitanju civilni vazdušni balon koji je slučajno zalutao u vazdušni prostor SAD, prenosi Rojters.

amerika,, vojska,, vojnik

Ovaj incident je dodatno zaoštrio ionako zategnute odnose između dve zemlje i naveo Vašington da otkaže planiranu posetu državnog sekretara Entonija Blinkena Pekingu.

Američka mornarica, uz angažovanje Obalske straže SAD, u potrazi je za ostacima kineskog balona, izjavio je američki general Glen van Herk, komandant američke severne komande.

Prema njegovim rečima, potraga za balonom se sprovodi kako bi se ustanovilo kakve je špijunske aktivnosti sprovodila Kina, iako neki američki zvaničnici tvrde da balon nije ugrozio američku nacionalnu bezbednost.

SAD blokiraju brodove u Južnoj Karolini u blizini obaranja kineskog balona

Američka obalska straža saopštila je danas da uvodi privremenu bezbednosnu zonu u vodama kod Surfsajd Biča u Južnoj Karolini, u oblasti gde je američka vojska u subotu oborila balon, za koji se sumnja da je kineski i Da je služio za špijunažu.

U novoformiranoj sigurnosnoj oblasti od 10 nautičkih milja biće blokiran ulazak brodovima bez dozvole obalske straže, koja tako namerava da "zaštiti javnost od potencijalnih opasnosti povezanih sa fizičkim objektima", objavio je Rojters.

Kako se navodi, pomenuta zona biće primenjivana do 18. februara.

Američki vojni avion u petak je iznad obale Južne Karoline oborio letelicu za koju Pentagon veruje da je kineski špijunski balon, preneo je Glas Amerike.

Bajden je izjavio da je izdao naređeno da se balon obori još u sredu, ali je Pentagon preporučio da se sačeka dok se balon ne nađe iznad otvorenog mora, kako bi se civili zaštitili od komadića letelice kada budu padali na Zemlju sa visine veće od one kojom putuju komercijalni avioni.

Više aviona je učestvovalo u misiji, ali je samo jedan - lovac F22 koji je poleteo iz vazdušne baze Lengli u Virdžiniji ispalio projektil, supersoničnu raketu vazduh-vazduh, saopštio je visoki zvaničnik američke vojske.