Dostupni linkovi

Vlast i oporba osudile kamenovanje makedonskog kluba u bugarskom Blagoevgradu


Čelnik makedonske oporbe VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski i makedonski premijer Dimitar Kovačevski
Čelnik makedonske oporbe VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski i makedonski premijer Dimitar Kovačevski

Makedonski premijer Dimitar Kovačevski osudio je kamenovanje makedonskog kluba "Nikola Jonkov Vaptsarov" u bugarskom Blagoevgradu.

Prema njegovim riječima, riječ je o vandalskom činu koji najoštrije osuđuje.

"Ovakve aktivnosti nisu u skladu s dogovorenom politikom promicanja dobrosusjedskih odnosa, međusobnog uvažavanja i prijateljstva dviju susjednih država. Očekujem da nadležne institucije u Bugarskoj što prije pronađu i sankcioniraju počinitelje i osude vandalizam", naveo je Kovačevski na Facebooku.

Istakao je će Sjeverna Makedonija, u duhu europskih vrijednosti, nastaviti s naporima za jačanje diplomatske i pozitivne agende između dviju zemalja.

Slično je reagirao i oporbeni VMRO-DPMNE. Ova stranka najoštrije osuđuje napad na makedonski klub u Blagoevgradu.

"Vandalizam nije dobar susjed i ne može biti. Negiranje Sjeverne Makedonije, ali i Makedonaca u susjedstvu, prvenstveno je rezultat podaničkog odnosa vlasti koja je dopustila i motivirala takav odnos. Sada Kovačevski i Pendarovski [Stevo, makedonski premijer] na djelu vide gdje su doveli državu i makedonski narod", poručio je VMRO-DPMNE.

VMRO-DPMNE apelira na Bugarsku i međunarodne institucije u toj zemlji da što prije pronađu počinitelje, kazne ih i zaustave govor mržnje prema Makedoncima.

Napad na makedonski klub u Blagoevgradu 4. veljače dogodio se na dan obilježavanja 151. obljetnice rođenja makedonskog revolucionara Goce Delčeva.

Proslava ovog događaja u Skoplju protekla je uz verbalne tenzije, pod jakim policijskim mjerama i zastojima na graničnim prijelazima preko kojih su najavljeni Bugari trebali doći u Skoplje.

Napeto, ali mirno obilježen dan rođenja revolucionara Delčeva u Skoplju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00
XS
SM
MD
LG