Prolom voda: Voda za reumatološka oboljenja

Možda se sad pitate - kakve veze voda ima s reumatološkim bolestima? Činjenica koja nije široko poznata jeste da voda utiče na zdravlje zglobova. Šta se dešava sa njima onda kada nam je telo u stanju hronične dehidracije i kako ona utiče na već postojaća reumatološka oboljenja? Upravo na ta pitanja odgovaramo u ovom tekstu, a sve to kroz primer dobre prakse koju ima Prolom banja.

Značaj vode za zdravlje zglobova i hrskavica

Simptomi dehidracije su žeđ, vrtoglavica, bledilo i suvoća kože. Ovi simptomi su lako uočljivi i ukazuju na to da hitno treba da posegnemo za čašom vode - ili dve.

Međutim, oni manje vidljivi simptomi često nam promaknu. Oni se razvijaju polako i neprimetno, a značajno nam utiču na svakodnevicu. Kada smo u stanju hronične dehidracije, osim drugih organa, pate i naši zglobovi i hrskavice. Verovali ili ne - oni se sastoje iz 70 do 80 odsto vode. Kada su u stanju hronične dehidracije, oni polako gube prirodnu elastičnost i vlagu, te naše kosti gube neophodnu potporu, koja sprečava i njihovo međusobno trenje.

Na žalost, lako je upasti u takvo stanje. Prihvatajući trendove načina života zapadne civilizacije i uzimajući u obzir tamošnju statistiku, dolazimo do zaključa da je čak do 75% stanovništva izloženo hroničnoj dehidraciji. Ne samo da manjak vode utiče na sveukupno zdravlje organizma, već uvodi telo u stanje inflamacije, te pogoršava već postojaće inflamatorne procese u organizmu. 

Voda koju konzumiramo je izuzetno važna kada su u pitanju različita zapaljenska oboljenja zglobova, kao što su određene reumatološke bolesti.

Zašto su slučajevi reumatoloških oboljenja u porastu?

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, stopa mnogih reumatoloških oboljenja je u porastu, ali i stopa invaliditeta izazvanih upravo ovim bolestima. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izveštava da će broj obolelih nastaviti da raste i da će do 2040. godine do 27% odraslog stanovništva biti dijagnostikovano s nekom od reumatskih bolesti.

To nas dovodi do pitanja - zašto su slučajevi reumatoloških oboljenja u porastu? Mnoge studije dovode u vezu sedentarni način života i gojaznost sa nastankom reumatoloških bolesti. S obzirom na to da nas savremeni stil života često dovodi do ovakvih stanja, nije čudno zašto je taj broj u porastu. S druge strane, kako medicina napreduje, tako se povećava i prosečan životni vek čoveka, a znamo da je starost takođe važan faktor u nastanku ovih bolesti.

Šta znamo o Polom vodi i Prolom banji u kontekstu reumatologije?

Postoji preko 100 različitih reumatoloških oboljenja, ali najzastupljenija su sledeća:

  • Degenerativni reumatizam (osteoartritis);
  • Autoimnunski artritis.

Nekada se mislilo da je osteoartritis neinflamatorno oboljenje, te da se korenski, u svom postanku, potpuno razlikuje od autoimunog. Smatralo se da degenerativni reumatizam nastaje kao posledica “trošenja”, te propadanja zglobnih hrskavica i da je lokalnog karaktera. Autoimuni artritis, s druge strane, bio bi sistemskog karaktera i kroz inflamatorne procese bi uništavao zglobove i hrskavice. Međutim, kako se nauka konstantno razvija, savremena saznanja o autoimunskim i zapaljenskim procesima nas navode na malo drugačije zaključke, te novije studije pokazuju da kod nastanka degenerativnog artritisa ipak veliku ulogu igra hronično zapaljenje

U prethodnom tekstu koji se odnosio na uticaj Prolom vode na kožna oboljenja, naveli smo da je u preko 25 studija pokazana jasna veza između konzumiranja visokoalkalne, niskomineralne vode, kakva je Prolom voda, i smanjenja zapaljenskih procesa u organizmu. Zaključili smo da upravo voda kakva je Prolom smanjuje oslobađanje citokina, molekula koji prestavljaju markere upale, ali i smanjuje oksidativni stres, što rezultira smanjenju upalnih procesa i njegovih posledica! Upravo zato možemo uočiti povezanost između konzumiranja Prolom vode s olakšavanjem simptoma reumatskih bolesti.

Pitanje da li balneoterapija pomaže u ublažavanju simptoma i lečenju reumatskih oboljenja je veoma kontroverzno. Činjenica je da su rađene mnoge studije na ovu temu, ali neke od njih su kritikovane zbog upitne metodologije rada i zaključaka. Baš zbog toga, bilo je neophodno odraditi pregled dostupnih studija i na osnovu svih njih izvući zaključke koji bi nam pomogli da bolje razumemo efekat balneoterapije na pomenuta oboljenja. Nakon što je prošle godine obavljen upravo jedan takav pregled, te je na osnovu odabranih 14 randomizovanih duplo-slepih placebo kontrolisanih studija zaključeno da postoji ozbiljna dobrobit koju balneoterapija ima u lečenju reumatskih bolesti kao što je autoimuni artritis, osteoartristis, pa čak i fibromijalgija. 

Autoimuni artritis

Na Stetoskop.info, mogli ste do sada mnogo da pročitate o autoimunom artritisu. Često se javlja pridružen s drugim autoimunim oboljenjima, kao što je Kronova bolest ili ulcerozni kolitis, ali može se razviti i samostalno. Iako su meta ove bolesti zglobovi i hrskavice, autoimuni artritis je sistemsko oboljenje koje može uticati na stanje čitavog organizma. U srži ove bolesti leži inflamacija. Ona prvenstveno utiče na ovojnicu zglobova, izazivajući bolno oticanje koje može dovesti do erozije kostiju i deformiteta zglobova. 

Baš kao i druge autoimune bolesti, i ova ima svoju aktivnu i mirnu fazu. Boravak u Prolom banji se preporučuje kada je bolest u svojoj mirnijoj fazi, u ublažavanju simptoma koji su ostali kao posledica aktivne faze bolesti i celokupan oporavak organizma. Različite studije su pokazale da terapija lekovitim blatom i kupanje u lekovitoj vodi, kakva se može naći u Prolom banji smanjuje bol, otok i ukočenost kod pacijenata obolelih od autoimunog artritisa, te im zbog toga direktno utiče na kvalitet života i pokretljivost. S obzirom na to da će pacijenti u Prolom banji imati i redovnu fizikalnu terapiju, efekti lečenja će biti još bolji. 

Uz sve to, pacijent će ispijati niskomineralnu visokoalkalnu Prolom vodu, koja dokazano smanjuje upalu u telu, a znajući činjenicu da je reumatoidni artritis zapaljensko oboljenje, jasno je da efekat ovakvog terapijskog pristupa sa sobom nosi olakšavanje simptoma ove sistemske bolesti.

Degenerativni reumatizam (osteoartritis)

Osteoartritis je izuzetno često oboljenje. Po studiji objavljenoj u naučnom časopisu Lancet, preko 500 miliona ljudi je dijagnostikovano s osteoartritisom na globalnom nivou. Kada uzmemo u obzir da je zastupljenost degenerativnog reumatizma u poslednjih trideset godina porasla za skoro 50%, možemo da pretpostavimo da se ovaj trend neće zaustaviti. Osteoartritis je glavni uzročnik invaliditeta kod starije populacije, a tome ide u prilog i sve više prisutna gojaznost, koja je jedan od glavnih faktora rizika za nastanak ovog oboljenja.

Balneoterapija se često koristi za lečenje osteoartritisa zbog antiinflamatornog i analgetskog dejstva. U Prolom banji se pristupa aplikovanju lekovitog blata, kupanju u lekovitoj vodi, ispijanju Prolom vode, redovnim masažama i fizikalnoj terapiji u svrhe lečenja ovog reumatskog oboljenja. Kupke i lekovito blato sadrže mineralne soli, organske materije i mikroelemente za koje se smatra da imaju blagotvorno dejstvo na zglobove, umiruju bol i otok, povećavaju pokretljivost i uz to, smanjuju ukočenost. Rađena je meta-analiza kliničkih studija koje su obuhvatile preko 830 pacijenata s osteoartritisom, a rezultati studije su pokazali da balneoterapija ima jasan klinički značaj u redukovanju simptoma bolesti i poboljšanju kvaliteta života. Druge studije, primetile su značajno poboljšanje opšteg stanja pacijenata već nakon 10 dana boravka u banji i primene balneoterapije. 

Uz fizikalnu terapiju, pod budnim okom lekara i medicinske službe koja je na usluzi pacijentima koji borave u Prolom banji, učinak je garantovan. Pacijenti će biti evaluirani nakon ispunjenog programa lečenja od strane lekara specijaliste, te će im biti detaljno objašnjeno kako da održavaju rezultate lečenja i u kućnim uslovima. 

Oporavak nakon povreda i operacija

Na kraju, važno je naglasiti da boravak u Prolom banji zauzima važno mestu u postoperativnom oporavku i oporavku od povreda, jer ima brojne terapeutske pogodnosti. Lekovita Prolom voda ima analgetski i protivupalni efekat, što pomaže smanjivanju bolova i zapaljenja. Ona takođe ima i hidro-masažni efekat koji pospešuje cirkulaciju, pomaže poboljšanju tonusa mišića i metabolizma tkiva.

Balneoterapija koja se nudi u Prolom banji, kao i fizikalna terapija, je korisna u smanjenju otoka i ubrzava oporavak mišića i tetiva. Već smo zaključili da ovakav vid lečenja poboljšava pokretljivost i fleksibilnost, a to je veoma značajno za pacijente koji se oporavljaju od povreda ili operacija koje su imale uticaj na zglobove. Kombinacija balneoterapije sa fizikalnom terapijom takođe pomaže povećanju snage mišića i poboljšanju koordinacije. Sve ovo nas dovodi do zaključka da balneoterapija u kombinaciji sa fizikalnom terapijom može biti veoma korisna u oporavku od povreda i postoperativnom oporavku, pomažući pacijentima da se brže vrate u normalne svakodnevne aktivnosti.

Imajući u vidu to da balneoterapija u postoperativnom oporavku i oporavku od povreda treba da bude pod kontrolom medicinskih stručnjaka, lekari i medicinska služba će uvek biti dostupna ovim pacijentima, ovakav terapijski modalitet će pacijentima obezbediti brz i efikasan oporavak.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

  1. Jagoda M 10.04.2023

    Bili smo nedavno u banji, stvarno uživanje za mene i supruga.


  2. Izabela 09.02.2023

    Jel imate slobodno za 10 11 i 12 mart soba za dvoje


  3. Ljubinka Jovanović 06.02.2023

    Da li Prolom voda pomaže kod hronične insuficijencije bubrega? Hvala.


  4. Katarinnna 06.02.2023

    Ja bolujem od artritisa i verujem u ovo što ovde piše. Sjajan tekst, hvala vam.


  5. jelena antic 06.02.2023

    Nisam znala ovo za Prolom vodu, stvarno je to najbolja voda na tržištu


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde