Dostupni linkovi

Nevoljkost Zapada u vezi s avionima 'koštat će nas više života', kaže Kijev


Ukrajinski tenk puca na ruske položaje kod Kremine u regiji Lugansk, 12. siječnja 2023.
Ukrajinski tenk puca na ruske položaje kod Kremine u regiji Lugansk, 12. siječnja 2023.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je da će nevoljkost saveznika Zapada u slanju borbenih aviona Kijevu "koštati nas više života", ponavljajući upozorenja da je Moskva spremna pokrenuti novu veliku ofenzivu u Ukrajini.

"Siguran sam da ćemo pobijediti u ovom ratu. Siguran sam da ćemo osloboditi sve okupirane teritorije", rekao je Reznikov na tiskovnoj konferenciji u Kijevu 5. veljače.

Ali bez isporuka Zapada mlaznih borbenih aviona, "koštat će nas više života", ocijenio je.

Čelnici Zapada rekli su da nije praktično slati takve avione u Ukrajinu s obzirom na količinu vremena koja bi bila potrebna za obuku pilota i osoblja za održavanje, te zbog straha od širenja rata.

Reznikov je na istoj tiskovnoj konferenciji obećao da njegova zemlja neće koristiti novo dostavljeno oružje dugog dometa za gađanje lokacija unutar Rusije zbog istih strahova od eskalacije napetosti.

"Naši partneri odlučili su nam osigurati oružje koje može pucati na udaljenosti od 150 kilometara", rekao je Reznikov.

"Uvijek govorimo našim partnerima da se obvezujemo da nećemo koristiti oružje stranih partnera protiv teritorija Rusije, samo protiv njihovih jedinica na privremeno okupiranim teritorijima Ukrajine u svrhu deokupacije naše zemlje", dodao je.

Reznikov je istakao da bi Rusija mogla pokrenuti novu ofenzivu kasnije ovog mjeseca iz simboličnih razloga jer se rat približava godišnjici invazije 24. veljače 2022., te da je Ukrajina spremna zadržati svaki veći napad, ponavljajući komentare ukrajinskog generala ranije ovog tjedna i predsjednika Volodimira Zelenskog.

Primjedbe ministra obrane uslijedile su nakon tvrdnji ukrajinske vojske 5. veljače da je 131.290 ruskog vojnog osoblja ubijeno u Ukrajini otkako je Moskva započela invaziju prošle godine.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Ukrajinski Glavni stožer izvijestio je da je 700 ruskih vojnika ubijeno samo u danu prije.

Navodi se i da je Rusija od početka rata izgubila 3.220 tenkova, 6.405 oklopnih vozila i 2.226 topničkih sustava.

Citirajući američke i druge zapadne dužnosnike, The New York Times je ranije ovog mjeseca izvijestio da se broj ruskih vojnika poginulih i ranjenih u Ukrajini približava ukupno 200.000.

Teške borbe vode se 5. veljače u ukrajinskom gradu Bahmutu u istočnoj regiji Donjecka, navodi su čelnika ruske plaćeničke skupine Wagner, Jevgenija Prigožina.

"U sjevernim četvrtima [Bahmuta] vode se žestoke borbe za svaku ulicu, svaku kuću, svako stubište", rekao je Prigožin na Telegramu, dodajući da se ukrajinske snage ne povlače.

"Ukrajinske oružane snage bore se do posljednjeg daha", rekao je.

Bahmut je gotovo sravnjen s zemljom uzastopnim ruskim topničkim bombardiranjima dok Moskva mjesecima pokušava preuzeti kontrolu nad gradom.

Zelenski je 3. veljače rekao da će se ukrajinske snage boriti za Bahmut "sve dok budu mogle".

Britansko Ministarstvo obrane priopćilo je da je "tijekom prošlog tjedna Rusija nastavila s malim pomacima u svom pokušaju da okruži" Bahmut.

"M03 i H32, dvije glavne ceste u grad za ukrajinske branitelje, vjerojatno su sada ugrožene izravnom vatrom, nakon ruskog napredovanja", navodi britansko Ministarstvo obrane 5. veljače.

XS
SM
MD
LG