Biznis Vesti
NESTABILNO NA TRŽIŠTU PLEMENITIH METALA Pad cena zlata

NESTABILNO NA TRŽIŠTU PLEMENITIH METALA Pad cena zlata

Dešavanja na tržištu plemenitih metala protekle nedelju su bila vrlo nestabilna. U četvrtak je za uncu zlata trebalo platiti gotovo 1.960 dolara, a potom je cena brzo pala znatno južnije, prema 1.910 dolara. U petak, nakon objave robusnih podataka o američkom januarskom tržištu (što povećava verovatnost da će Fed ostati "jastreb" još neko vreme), zlato je skliznulo ispod 1900 i izgubilo 3,3 posto na nedeljnom nivou (najviše od početka oktobra), a srebro je doživelo jednodnevni pad od gotovo 5 odsto, ostavljajući raspon u kojem se trgovalo poslednjih nedelja na 22,34 dolara.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
 Foto: shutterstock

Potražnja za zlatom prošle godine je porasla za čak 18 posto, na 4741 tonu (bez OTC tržišta), što je najveća brojka od 2011. godine, objavilo je Svetsko veće za zlato. Posebno u zadnjem kvartalu prošle godine (1337 tona) potražnja je bila velika. Posebno su centralne banke bile vrlo aktivne (s 1136 tona - najviše u 55 godina), njihove kupovine (prednjačila je Turska, ali i Kina, Indija, Egipat, Katar...) bile su čak 152 posto veće nego u 2021.

Blic preporučuje

Investiciona potražnja za zlatom porasla je za 10 posto prošle godine (na 1.107 tona), dok je količina zlata koju ETF-ovi za zlato drže u svojim portfeljima blago pala, kao i prethodne godine. Uprkos svemu tome, cena zlata u celoj prošloj godini porasla je samo 0,4 posto, čini se kao da je zlato potpuno izgubilo ugled sigurnog utočišta od visoke inflacije.

(See Biz)

Želite da vam "Blic Biznis" donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.