05. februar  2023. 08.36  →  23.22 | Izvor: RTV, Tanjug

Normalizovana situacija na Kopaoniku, desetak automobila bilo zavejano na putu Novi Pazar-Sjenica

BEOGRAD/ČAČAK/VLASOTINCE/GRAČANICA -

Sneg koji od juče pada u višim predelima Srbije, napravio je probleme. Trenutno, slab sneg pada na području Sjenice, Dimitrovgrada i Kopaonika, a temperatura u svim krajevima Ssrbije je u minusu ili oko nule, a najhladnije je na Kopaoniku gde je u podne izmereno - 15 stepeni celzijusa, objavio je Repubički hidrometeorološki zavod. Zbog mećave, neki putni pravci bili su zatvoreni, a skijališta rade slabijim intenzitetom. Usled jakog nevremena širom Kosova i Metohije dolazilo je do prekida u snadbevanju električnom energijom.

video icon

Desetak putničkih automobila ostalo je zavejano na putu Sjenica - Novi Pazar, a evakuacija putnika trajala je nekoliko sati. Ova deonica preko Duge Poljane je i dalje potpuno neprohodna i zabranjena za saobraćaj.
Usled snežne mećave jako teška situacija je i na planinskim putnim pravcima na teritoriji opštine Ivanjica. Deonica Preko Brdo - Odvraćenica je i dalje zavejana i neprohodna.

Od sinoć je neprohodan i put Močioci - Jasenovo, koji spaja Ivanjicu sa Novom Varoši. Tokom dana na tu deonicu se šalje utovarivač kako bi se osposobio putni pravac, dok se na Odvraćenici još nije počelo sa čišćenjem jer i dalje duva jak vetar i nemoguće se izboriti sa ogromnim snežnim nanosima .

Nakon trinaestočasovnog prekida saobraćaja, koji su na deonici od Brzeća do Kopaonika izazvali olujni vetar i mećava, situacija je danas u prepodnevnim satima normalizovana.

zimska, sluzba,sneg

Smena gostiju u turističkom centru na Kopaoniku protekla je bez problema, a niz sedam staza skijalo je 2.500 ljudi.

Zbog vetra većina instalacija nije radila kao ni gondola iz Brzeća.

25.220 korisnika bilo bez električne energije

Na teritoriji Srbije registrovane su 564 trafostanice bez napajanja, usled čega je 25.220 korisnika bez električne energije.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Sektora za vanredne situacije neprekidno su angažovani na otklanjanju posledica nastalih usled vremenskih nepogoda, koje su juče zahvatile teritoriju Srbije.

Rukovodilac Ski centra Kopaonik Darko Jovanović rekao je za RTS da je zbog vremenskih uslova odloženo za danas zakazano otvaranje Bele reke, najduže staze u ski centru Kopaoniku koja nije radila više od 10 godina.

Trebali smo danas da je otvorimo, zbog vremenskih uslova i tehničkih uslova nismo mogli, uradićemo to narednih dana, ja se nadam već sutra," kaže

Na Kopaoniku je danas zabeleženo 107 centimetara snega, temperatura je bila -15 stepeni, a udari vetra više od 60 kilometara na čas.

Čačak: Na teritoriji grada svi putni pravci prohodni

Na teritoriji grada Čačka tokom noći nije bilo padavina, ali su ekipe čačanskih javnokomunalnih preduzeča do četiri sata jutros bile na terenu zbog izuzetno niskih temperatura i pojave leda na kolovozu.

sneg,putevi,zima

Prema rečima direktora JP Gradac Milana Bojovića izvršeno je posipanje soli i kamenog agregata na svim putnim pravcima obuhvaćenim Programom čišćenja snega.

Tokom jutra intezivirane su aktivnosti na čišćenju snega i leda sa trotoara i pešačkih staza kao i čišćenje slivničkih rešetki atmosferske kanalizacije, rekao je on.

Letovi za Beograd sa tivatskog aerodroma preusmereni u Podgoricu

Sva četiri današnja leta za Beograd, odnosno Istanbul, preusmerena su sa tivatskog, na aerodrom u Podgorici zbog olujne bure, prenose Vijesti.

Jaki i olujni severni vetar, koji od juče duva na primorju, nije zaobišao ni Tivat.

Nevreme, praćeno jakim vetrom juče je prouzrokovalo štetu u više crnogorskih opština.

Na primorju su leteli krovovi, prevrnut je kamion, kran, vetar je lomio drveće, bacao mobilijar, a zbog toga je više puteva bilo blokirano, prenose crnogorski mediji.

Tokom čitavog dana temperatura nije prelazila nula stepeni Celzijusa tako da ćemo i tokom noći nastaviti sa posipanjem soli kako bismo spremno dočekali prvi radni dan u nedelji i našim sugrađanima omogućili odlazak na posao i nesmetano odvijanje saobraćaja prvenstveno na pravcima kojima se vrši javni autobuski prevoz. Prioritet čišćenja trotoara biće u zonama škola i vrtića, rekao je Bojović.

Dodao je da je u saradnji sa Savetima mesnih zajednica obavljeno čišćenje velikog broja sporednih puteva pomoću raonika za čišćenje snega koje je obezbedio grad Čačak.

Zahvaljujući angažovanju JP Putevi Srbije i preduzeća Štrabag svi državni putevi na teritoriji grada Čačka su u potpunosti očišćeni.

U neprestanom smo kontaktu sa saobraćajnom policijom, službom Hitne pomoći i Urgentnim centrom Opšte bolnice u Čačku. Na teritoriji grada nije bilo nezgoda niti povreda pešaka usled snega i poledice. Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju, kako na vozače tako i na pešake, da koriste zimske pneumatike i adekvatnu obuću i da povećaju oprez u saobraćaju zbog vlažnih kolovoza, niskih temperatura i moguće pojave poledice, zaključio je Bojović.

Smetovi otežavaju saobraćaj

Na području vlasotinačke opštine trenutno je najteža situacija na putu Vlasotince-Jastrebac-Donja Lopušnja-Bistrica, koji je neprohodan i gde visina snega dostiže i 70 centimetara, saopštile su lokalne vlasti.

"Otežano je kretanje i na ostalim opštinskim putnim pravcima u brdsko-planinskom delu opštine. Mehanizacija se teško probija. Očekuje se da ovaj pravac tek sutra bude prohodan. Savet je svima, koji ne moraju, da ne kreću na put, pogotovo ne bez zimske opreme", rekao je načelnik Opštinske uprave i član Štaba za vanredne situacije Marjan Stanković, preneo je portal RTS.

Načelnik Štaba za vanredne situacije opštine Vlasotince Ivan Stanković rekao je da je situacija na terenu pogoršana od subote uveče.

"Situacija na terenu pogoršana je sinoćnjom snežnom olujom. Solju i rizlom posipaju se i ulice u samom Vlasotincu, kako bi se sprečila pojava poledice", izjavio je Stanković.

Na Divčibarama je u subotu, i tokom noći napadala velika količina snega.

Jak vetar je u popodnevnim satima raznosio sneg sa drveća pa su automobili bili zatrpani, a saobraćaj na putu kroz naselje otežan.

Radnici pojedinih hotela nisu mogli da se vrate u Valjevo.

Mehanizacija je na terenu i glavni putni pravac od Divčibara ka Beogradu od jutros je prohodan.

Metohijska sela dobila struju

Nakon skoro 19 sata, metohijska sela su dobila struju, saznaje Tanjug.

Zbog jakog olujnog vetra, struja je nestala juče u 15 časova, a došla večeras oko 22 sata.

''U Goraždevac, u opštini Peć, struja je došla tek oko 22 časa, dok je u selima u opštini Istok, struja došla danas posle podne, rekao je za Tanjug jedan od meštana Goraždevca.

Usled jakog nevremena širom Kosova i Metohije došlo je do kidanja žica i pada bandera, što je dovelo i do prekida snadbevanja električnom energijom.

 

Srodne vesti