Ubistvo najbogatije Beograđanke: Nosila revolver za pojasom, imala milione i sef pun dragulja! Policija angažovala i telepatu

05.02.2024

08:00

0

U istrazi ubistva Drage Dimitrijević-Mitrićević policija prvi put angažovala grafologa i telepatu Luja Rozenštajna

Ubistvo najbogatije Beograđanke: Nosila revolver za pojasom, imala milione i sef pun dragulja! Policija angažovala i telepatu
Draga Dimitrijević-Mitrićević ubistvo i sahrana - Copyright Printscreen/Pravda/Vreme

Ubistvo milionerke Drage Dimitrijević-Mitrićević, najbogatije Beograđanke svih vremena, jedno je od najzagonetnijih koje prestonica Srbije pamti. Njeno telo pronađeno je 5. februara 1933. godine. Draga je bila vrlo tajanstvena, misteriozna, čudna, povučena, a ujedno i poznata. Bila je strah i trepet u Beogradu. Imala je oružni list za 12 komada oružja - pištolji, revolveri, puške, karabini, dvocevke. Jedan revolver stalno je nosila za pojasom. Policija je tada zvanično prvi put angažovala telepatu, ali ni to nije pomoglo da se reši slučaj.

Vest o ubistvu Drage Dimitrijević-Mitrićević šokirala je stanovnike glavnog grada. Otac joj je bio državni savetnik, a suprug upravitelj dvora Karađorđevića. Držala se dostojanstveno i sa stilom, a sugrađani su je prepoznavali po otmenosti i lepoti, sve do trenutka kad je saznala za muževljevo neverstvo. Pošto ga je izbacila iz zajedničkog doma, povukla se u izolaciju u vilu u ulici Kralja Milana broj 5, a jedino društvo pravila su joj dva nemačka ovčara i gusan.

Pored pasa i gusana kažu da je držala i kokoške. Bila je opsednuta time da će da je ubiju i otmu joj njene milione i blago. Kada je bivši suprug preminuo još više se osamila. Niti je ko posećivao, niti je ona kome išla u kuću. Čak je i drva sama cepala. Uz ušteđevinu od tri miliona dinara i dragocenosti u banci, bivša gospođa upraviteljeva prihodovala je kasnije od rentiranja. 

Vikipedija (Vojislav Rašić)
Vojislav Rašić, srpski sokoolski vođa

Doktor Vojislav Rašić, pravnik i diplomata takođe blizak dvoru, bio je jedan od retkih njenih prijatelja. Dece nije imala, a sa rodbinom jedva da je i govorila. Beograđani su je na ulici poznavali po dugom, crnom štapu.

Nestala je krajem januara iste godine, a telo je otkriveno nekoliko dana kasnije. Kada je dobio zadatak da reši misteriju, Rada Popović, načelnik Odeljenja beogradske kriminalističke policije, čupao je sebi kosu od muke.

Iščupala pramen kose ubici

"U podrumu te prazne i zloslutne zgrade, u prašini i memli, nađeno je telo Drage. Ispod gomile nabacanih sanduka, ispod isečenih drva i letava, nađeno je juče u podne njeno telo", izveštavale su tadašnje novine.

Draga je nađena kako leži postrance, sa levom rukom ispod slabine, dok je desna bila stegnute šake ispružena ispred lica. Držala je čvrsto jedan pramen iščupane kose, što svedoči da je u borbi sa napadačem pokušala da se odbrani.

Printscreen/Pravda/Vreme
Novine pisale o sahrani bogatašice

Dr Milovan Milovanović, prvi profesor sudske medicine beogradskog Medicinskog fakulteta, radio je obdukciju tela Drage Dimitrijević-Mitrićević. Nalaz te obdukcije nikada nije saopšten javnosti. Uz fotografije sačinjene pri uviđaju, sačuvan je u Institutu za sudsku medicinu. Javnost se tada, čini se sa pravom, pitala kako je moguće da nadležni već ranije nisu pronašli telo, kada je Dragin nestanak prijavljen nekoliko dana pre toga.

U novinama se 31. januara 1933. godine pojavila vest: "Bogata rentijerka Draga Dimitrijević-Mitrićević je nestala!". Njen komšija i prijatelj dr Rašić bi je ponekad viđao iza kapija njene vile, ali mu je prazno dvorište posle nekoliko dana probudilo sumnju.

Printscreen/Pravda/Vreme
Novine pisale o osumnjičenima za ubistvo

Nadležni su se, po prijavi nestanka, odmah dali u potragu. Sumnjajući na otmicu, kriminalistička policija u tri maha pretresla je Draginu kuću. Nedostatak dokaza ostavio ih je u još većoj neverici, jer nijedan trag nije pronađen, ništa što bi ih odvelo do usamljene udovice.

Vest o njenom nestanku za to vreme postala je senzacija koja je punila stupce dnevne štampe. Pronalazak njenog tela prilično je uzdrmao Beograd, iako će se pokazati da je to samo produbilo misteriju njenog nestanka.

Nepoznati ubica morao je biti veoma hladnokrvan kada je počinio svoje gnusno delo. Podrum u kome je telo pronađeno, polcajci i žandarmi pregledali su više puta, kako bi našli nešto što pada u oči. Sve je izveo sa takvom umešnošću da nikome ne bi ni moglo pasti na pamet da su grede i sanduci ispred tog dela podruma namerno tako nabacani da predstavljaju nemarnost.

Grafolog i telepata

Počinilac je, izvesno, vrlo dobro znao šta radi. Iza sebe nije ostavio nijedan otisak prsta, nijedan krvav trag. U ogromnoj Draginoj vili sve je ostalo netaknuto. Ništa od pokućstva nije razbijeno, nije bilo tragova borbe, niti je išta ukazivalo na provalu.

Policija je, dobivši od dr Milovanovića obdukcioni izveštaj i u nadi da će pronaći tragove koji su joj eventualno promakli u još dva navrata pretresla kuću. Dalja istraga, uz nekoliko rekonstrukcija ubistva, međutim, umesto odgovora izrodila je još više pitanja.

Printscreen/Pravda/Vreme
Pisano o pronalasku tela Drage Mitrićević

Ostalo je nerazjašnjeno kako je ubica ušao u kuću. Ako nije bilo provale, da li ga je Draga sama pustila? I znači li to da je poznavala ubicu i da je to osoba u koju je imala poverenje?

Način na koji je ubijena takođe je bio pod velom misterije. Jedina logična pretpostavka odnosila se na motiv zločina koji je morao biti novac. Među osumnjičenima se u jednom navratu našao Dragin nećak Vojislav Jovanović, a islednici su, uz sve raspoložive resurse, pomno proveravali svaki trag.

Istraga je, međutim, tapkala u mestu, sve dok se tri godine kasnije, u avgustu 1936. godine, istražitelji nisu odlučili na do tada neviđen potez. U policijsku stanicu pozvan je gospodin po imenu Luj Rozenštajn, po zanimanju grafolog i telepata.

Pred Rozenštajna su istražitelji stavili jednu cedulju sa natpisom "18-26. jan 1933", detektivi su, možda i prvi put do tada, dobili nešto što bi se moglo nazvati preciznim odgovorom. Rozenštajn saopštava da je datum vezan za ubistvo jedne bogate starice i razgledajući fotografije svih dovođenih u vezu sa istragom, pokazao je na čoveka sa ožiljkom na licu.

Printscreen/Pravda/Vreme
Gde vode tragovi velike misterije pitala se i štampa

Koloman Rajter bio je odranije poznat policiji. Policijski dosije obogatio je raznim džeparoškim aktivnostima, ali dok je Rozenštajn istražiteljima otkrivao svoja telepatska saznanja, on je već služio kaznu u sremskomitrovačkom zatvoru. Ubistvo nije želeo da prizna, a njegova umešanost u zločin nije mogla da bude dokazana, što je i policiju ponovo vratilo na početak.

Računi u 16 banaka, sef pun dragulja

Nekoliko dana pre nego što joj se izgubio svaki trag, Draga Mitrićević se na dvoru sastala sa kraljem Aleksandrom i direktorom banke. Razlog njene posete nikada nije obelodanjen, ali ono što je poznato je da je njena ušteđevina od tri miliona dinara neposredno pre toga ukradena.

Vikipedija (Ulica Kralja Milana 1930. godine)
Pogled na ulicu Kralja Milana iz dvorske bašte 1930. godine

Pitanja koja su do danas ostala bez odgovora su: da li je Dragino ubistvo tek puka slučajnost, jer se dogodilo ubrzo posle posete dvoru? Da li je moglo biti počinjeno po nalogu nekih uticajnih ljudi, koji su za cilj imali da namerno ometaju istragu?

U vreme kada se zločin dogodio DNK analize, koja je danas neizostavna u istragama ubistva, nije bilo. Mnoga pitanja zbog toga su danas ostala bez odgovora, pa i ime počinioca ovog zločina, koji je do danas ostao nerasvetljen. Originalna dokumentacija i dalje se čuva u Institutu za sudsku medicinu. Na mestu zločina, u Draginoj kući, danas je zgrada Poreske uprave.

Koliko je zapravo Draga bila bogata, govori i to što je u svojoj kući imala 16 štednih knjižica. Koliko je banaka tada bilo u Beogradu, toliko je knjižica imala, a u njima upisani milionski iznosi. Najveći sef u Izvoznoj banci na Terazijama bio je njen. Kada je policija otvorila taj sef, rasuli su se dijamanti, rubini, safiri, zlato, srebro, novac. Čitavih 12 sati trajao je popis tog sefa.

O bogatoj starici i njenom misterioznom ubistvu Živojin Žika Petrović napisao je knjigu "Do viđenja“, koja govori o prvom najvećem nerešenom slučaju beogradske policije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike