Luster kupljen za 250 funti, sada bi mogao biti prodat za sedam miliona

Redak Đakometijev luster kupljen je za 250 funti u Londonu, a sada bi mogao da dostigne cenu od čak sedam miliona.
Za komad, koji je engleski slikar Džon Krekston kupio u jednoj antikvarnici šezdesetih godina prošlog veka, potvrđeno je da je autentično - izgubljeno delo poznatog švajcarskog vajara italijanskog porekla. Krekston je svojevremeno odvojio 250 funti za neobičan luster za koji se potajno nadao da je rad velikog vajara Alberta Đakometija.
Sada bi taj luster, napravljen kasnih 1940-ih, mogao da se proda u kući Kristi za čak sedam miliona funti, prenosi Gardijan.
Luster ima procenjenu cenu od 1,5 miliona funti do 2,5 miliona funti, ali iz kuće Kristi navode da je to samo osnova za izuzetno redak luster koji je stvar prestiža.
 
"Tržište za dizajnerske komade Alberta i njegovog brata Dijega Đakometija nikada nije bilo jače. Na primer, 2018. jedan Đakometijev luster je prodat za 7.602.400 funti", rekla je Mišel Mekmilan iz Kristija.
 
 
Kada je Krekston 1960-ih kupio luster, okačio ga je u svojoj kući u severnom delu Londona. Preminuo je 2009.
 
Osim svoje estetske vrednosti, luster je nekada krasio predvorje kancelarije kultnog časopisa Horizon, koji je sada ugašen i koji je objavljivao, između ostalih, i dela Džordža Orvela, Dilana Tomasa...
  • Ždrebac

    05.02.2023 11:16
    Besmisao uzvraća udarac
    Iz ovog naslova se da videti dijagnoza društva i objašnjenje zašto kao civilizacija moralno i etički srljamo u propast.
    Jedan ludak prodaje drugom ludaku luster za SEDAM miliona funti.
    Kraj vica
    Struka ćuti
  • W

    05.02.2023 09:13
    W
    Radovi našeg Dragutina Inkriosta Medenjaka su kvalitetniji ali Srbi necene ono sto imaju ili plaćaju ko na Pijaci! Zato se divimo radovima tudjih umetnika jer od drveta nevidimo sumu!
  • Kao scena

    05.02.2023 07:46
    Iz mućki
    Kad prodaju sat na aukciji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti