Ukusne, a ne goje: Zdravije zamene za klasičnu testeninu

od strane | feb 5, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Danas onlinedanas 07: 21

Foto: Olesya Yemets on Unsplash

Testenina je jedno od najpopularnijih jela na svetu. Pravi se u različitim oblicima, a svakom obroku pruža posebnu slast. Na našim prostorima najzastupljenija je klasična testenina od pšeničnog brašna, no danas postoje mnoge alternativne verzije, koje su hranljivije, ili barem manje kalorične.

Integralna testenina

Kada spomenemo zdravu testeninu, često pomislimo na proizvode od celovitih žitarica. Imaju više vitamina, minerala i proteina. Pre svega važno je da ovakva testenina sadrži puno vlakana. Ona produžavaju osećaj sitosti, zbog čega ćete jesti manje i nećete posezati za nepotrebnim zalogajima nakon obroka.

Testenina od heljde

Još jedna odlična zdrava testenina je ona od heljdinog brašna. Obično ne sadrži gluten i jaja, što je čini pogodnom za osobe sklone alergijama. U poređenju sa običnom testeninom, ona od heljde ima i više vlakana, što produžava osećaj sitosti.

Testenina od sočiva, leblebije ili soje

Poslednjih godina testenina od mahunarki postala je pravi pattern! Obično se pravi od navedenih namirnica, a ponekad čak i od graška ili pasulja. Takva testenina prava je riznica proteina, a ujedno zbog svojih posebnih boja tanjir izgleda lepo na oko.

Testenina s konjakom

Da li ste ikada čuli za testeninu bez kalorija? Reč je o proizvodima od biljke konjak, koji imaju dosta nisku energetsku vrednost, ali uglavnom sadrži vlakna. Takva testenina nema specifičan ukus, pa je tim važnije uz nju osigurati ukusan umak.

Testenina od batata

Na tržištu regiona nedavno se pojavila posebna testenina od batata. Ima poseban ukus i izgled koji dodatno obogaćuje jela. Veoma je  hranljiva, ali istovremeno ne sadrži gluten, te je stoga prikladna i za osobe s celijakijom.

Testenina od spelte, kukuruza i kinoe

Danas imamo sve veći izbor bezglutenskih testenina za koje se odlučuju mnogi ljudi kojima gluten šteti. Takvi proizvodi obično su bogati vlaknima, a neke su bogate i proteinima.

Testenina od pirinča

Još jedna odlična zamena za sve one ljude intolerantne na gluten. Iako pirinčana testenina ima nižu nutritivnu vrednost od klasične testenine i manje vlakana od ostalih alternativa, ipak je pogodna za sve koji izbjegavaju gluten. Posebno dobro prate azijska jela.

Testenina od svežeg povrća

Da li ste znali da umesto testenine možete da koristite sveže povrće? Tikvice, šargarepa, bundeva, krastavac, patlidžan, cvekla i druge ukusne namirnice mogu da se upotrebe za izradu rezanaca ili drugih oblika koji zamenjuju testeninu.

Istina je da ukus nije kao obična testenina, ali takvim obrokom u organizam unosite puno vitamina, minerala i vlakana, a pritom povrće ima nisku energetsku vrednost pa je odličan izbor za svakoga koji želi da izgubi koji kilogram viška.

Naravno, za zdrav život nije potrebno potpuno se odreći obične testenine. Bitno je samo da budete umereni i da vam ishrana bude što raznovrsnija, te da svom telu osigurate sve što mu je potrebno za normalno funkcionisanje.

Izvor: Aktivni Si

Pratite nas na našoj Fb i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije

Izvor: Danas.rs