Zemlja u Evropi u kojoj su psi bili zabranjeni ljubimci, a patriote nisu pile pivo

od strane | feb 5, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Punkufer.hrdanas 07: 16

Foto: Pixabay/sharonang

Island je neobična zemlja i to ne samo zbog prirode kakva se ne može videti nigde drugde na svetu – reč je i o čudnim zakonima koji su attain nedavno bili na snazi.

Primera radi, attain 1. marta 1989. na Islandu se nije smelo piti pivo, i to u vreme kada su druge vrste alkohola bile dopuštene.

Pre sto godina vladalo je vreme prohibicije, ali pivo je posebno bilo u nemilosti – i to iz političkih razloga. Razlog tome je bila borba za nezavisnost od Danske, a Islanđani su pivo snažno povezivali s danskim načinom života pa kao rezultat toga, pivo na Islandu nije bilo patriotsko piće, piše Punkufer.hr.

Konjak za srce, vino za živce

Ali ljubav prema alkoholu dovela je attain raznih načina potkopavanja prohibicije: od krijumčarenje, domaće proizvodnje alkoholnih pića, kao i lobiranje veleposlanika za vraćanje pića na stolove kako bi „podmazali“ diplomatske odnose, odigrali su svoju ulogu.

I lekari su počeli prepisivati alkohol kao lek i to u ogromnim količinama za brojne bolesti: vino se pilo za čelične živce, a za snažno srce točio se konjak. Ali pivo nikada nije bio lek koji bi lekar propisao, uprkos argumentima koje su neki iznosili da je ono dobar lek za pothranjenost. Između ostalog, pobornici prohibicije žalili su se da slikari koji nikada nisu koristili alkohol za četke za čišćenje odjednom dobijaju litre i litre svake godine.

Kako su Španci zapretili da će zaustaviti uvoz usoljenog bakalara – islandskog najprofitabilnijeg izvoznog proizvoda u to vreme – ako Island ne kupi njihovo vino političari su popustili pod pritiskom i legalizovali vina iz Španije i Portugala 1921. godine, ali čak i tada je ostala zabrana za pivo koje sadrži alkohola više nego što je propisano.

Kako je pivo bilo jeftinije od vina ili žestokih pića, postojao je strah da bi njegova legalizacija dovela attain velikog porasta zlouporabe alkohola.

Ljubitelji piva međutim nisu odustajali i sasuli bi pokoju čašicu votke u bezalkoholno pivo, a rezultat je bio, blago rečeno zanimljiv. Konačno, 1988., islandski parlament je izglasao legalizaciju piva. No neobični zakoni nisu samo vezani za pivo.

Mačke, a ne psi?

Niti ljubitelji pasa na Islandu nisu bili zadovoljni. Naime, psima na Islandu je neko vreme bio zabranjen ulazak u glavni grad. Iako je zabrana ukinuta, i danas postoje strogi zahtevi koji se moraju ispuniti da biste imali psa na Islandu.

Od 1924. attain 1984. psi su bili zabranjeni u Reikjaviku kako bi se sprečili ehinokokozu, odnosno zarazu jednom vrstom trakavice. Opasni parazit može uzrokovati trajno slepilo, kao i crevne infekcije, a predstavlja veliki rizik za osobe starije dobi. Zbog toga su mačke postale popularniji izbor kućnog ljubimca. Islandska uprava za hranu i veterinarstvo propisala je stroga pravila kojih se i danas moraju pridržavati vlasnici kućnih ljubimaca, ako žele legalno imati psa na Islandu.

Pre putovanja…

Želite li otputovati na Island s psom, pripremite se na pozamašan popis formalnosti, a obzirom na to da se pravila menjaju često, proverite sveže informacije na vreme kako vas ne bi iznenadila promena procedura. Osim vakcinacije i temeljitog zdravstvenog pregleda, očekujte i karantin u kojoj ljubimci moraju ostati po dolasku na Island.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije

Izvor: Danas.rs