04. februar  2023. 18.16  | Izvor: RTV (Mirela Mitrić)

Na Zlatiboru održan simpozijum o izazovima u zemljoradničkom zadrugarstvu

BEOGRAD -

Kakva će biti ova proizvodna godina u poljoprivredi u mnogome zavisi od vremena. Prošla je bila nezapamćeno teška, zato je konstruktivan razgovor, sagledavanje aktuelnog trenutka i definisanje smernica za buduće delovanje od velikog značaja za zadružni sektor, poručili su učesnici okruglog stola "Potencijali i izazovi u zemljoradničkom zadrugarstvu" održanog na Zlatiboru u okviru 49. simpozijuma "Agro tehnika - precizna poljoprivreda".

video icon

Zadruge su nezaobilazan faktor razvoja poljoprivrede i sela, poručila je predsednica krovne organizacije vojvođanskih zadugara Jelena Nestorov, iznoseći konkretne predloge za unpaređenje položaja zadruga.

screenshot, 2023, 02, 04, 18h15m18s855

Zemljoradničkim zadrugama je potreban obrazovan kadar, zato je važno da kao država i društvo obezbedimo kvalitetno obrazovanje, istakao je direktor zemljoradničke zadruge "Zadrugar" iz Bača Miloš Vuković. On je pored ostalog konstatovao da je neophodno da predmet zadrugarstvo u srednjim poljoprivrednim školama predaju stručni ljudi.

O rezultatima velikog vladinog projekta 500 zadruga u 500 sela koji realizuje Ministarstvo za brigu o selu, govorila je predsednica Komisije za dodelu bespovratnih sredstava zadrugama, profesor doktor Zorica Vasiljević, navodeći da će novi konkurs namenjen zadrugama Ministarstvo za brigu o selu raspisati u prvom kvartalu ove godine.