Odugovlačenje u slučaju Jovanjica: Putovanje jedne žalbe

Putovanje jedne žalbe od Višeg suda do advokata optuženih i Apelacionog suda u Beogradu, dovelo je do toga da skoro dva i po meseca nisu održana, niti zakazana nova ročišta u predmetu Jovanjica.
Odugovlačenje u slučaju Jovanjica: Putovanje jedne žalbe
Foto: 021.rs
Kako je objavila Balkanska istraživačka mreža (BIRN), iz pritvora je, uz jemstvo, izašao i poslednji okrivljeni, Sergej Mrđa.
Poslednje ročište u procesu "Jovanjica 1" održano je 22. novembra prošle godine, a na njemu je sudsko veće izuzelo neke od ključnih dokaza pribavljenih na Jovanjici tokom policijskog pretresa koji je obavljen na tom imanju 18. novembra 2019. godine, uz konstataciju da su pribavljeni nezakonito.
Tokom tog pretresa pronađeno je više od 660 kilograma osušenog kanabisa, spremnog za prodaju, a tada su pronađeni i rokovnici u kojima su upisivane smene ljudi koji su se, prema navodima optužnice, bavili proizvodnjom i prodajom opojne droge, piše BIRN.
 
Sudsko veće je te dokaze ocenilo kao nezakonito pribavljene, jer pomenutom pretresu nisu prisustvovali okrivljeni Predrag Koluvija, niti njegovi advokati, a svedoci tog pretresa bile su dve zaposlene na Jovanjici.
 
Tu odluku, saopštenu usmeno na ročištu 22. novembra prošle godine, sudsko veće je 20 dana kasnije, 8. decembra, pretočilo u pisano rešenje, na koje je Tužilaštvo za organizovani kriminal sutradan uložilo žalbu, o kojoj treba da odluči Apelacioni sud u Beogradu.
 
Od tada, pa do 31. januara, kada je BIRN dobio poslednju informaciju iz Apelacionog suda, žalba i predmet "Jovanjica" još nisu  stigli do tog suda, koji treba da donese konačnu odluku o tome hoće li jedan od ključnih dokaza tužilaštva biti izbačen iz predmeta.
 
Tek posle toga, Viši sud će zakazati novo ročište, a do tada na čekanju je i "Jovanjica 2", za koju sudsko veće ne uspeva da održi ni pripremno ročište i to već godinu i devet meseci.
 
Kako podseća BIRN, predmet, kome je, uz asistenciju provladinih medija, "noge lomio" ceo državni vrh, uključujući i predsednika Republike, relativizovan je, ispolitizovan i kriminalizovan napadima na sve koji su radili na razotkrivanju te plantaže. Predsednik je više puta stao u odbranu Jovanjice, a poslednji put je to učinio na zasedanju Skupštine u četvrtak. Odgovarajući na izlaganje Miroslava Aleksića iz Narodne stranke, koji je prvi od političara 2019. godine progovorio o Jovanjici, Vučić se, između ostalog, dotakao i ovog slučaja.
 
"To što je sudski dokazan lažov, to je možda jedan jedinstven slučaj u ovoj sali, sudski dokazan, ali je to za sve ono što je lagao oko Jovanjice. Danas mu se nešto smanjila priča oko Jovanjice, ako ste primetili. Jovanjicu više ne pominje pošto je dokazano i na sudu kako je lagao i izmišljao, a nemojte da vam govorim koji su mu kriminalci iz policije takve stvari govorili da izmišlja i zbog čega", rekao je Vučić na zasedanju parlamenta na kom je trebalo da govori o Kosovu.
  • Zebra

    04.02.2023 09:37
    Doći će vreme kad će svi oni odgovarati!
  • A3

    04.02.2023 06:54
    Nije iznenađenje
    Slučaj Jovanjica je samo jedna od bezbrojnih sektinih bljuvotina.
  • Aleksandar

    04.02.2023 06:10
    Odgovor
    Državom upravlja SNS mafija, organizovaniji su od Koza Nostre. Ceo državni aparat je razoren.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija