Najnovije vesti
Vesti Beograd
Nekada sirotinjska hrana, a sada su SLANINA I ČVARCI SKUPLJI OD BIFTEKA! I kobasice koštaju po 2.600 dinara kilogram. Šta je sa ovim cenama?!

Nekada sirotinjska hrana, a sada su SLANINA I ČVARCI SKUPLJI OD BIFTEKA! I kobasice koštaju po 2.600 dinara kilogram. Šta je sa ovim cenama?!

Nekada sirotinjska hrana sada je skuplja od junećeg bifteka. Kilogram čvaraka u pojedinim trgovinskim lancima dogurao je do 4.033 dinara!

Slušaj vest
0:00/ 0:00
. Foto: Shutterstock / Ringier
.

Građani se šokiraju kada uđu u prodavnicu, a i jedna objava na društvenim mrežama dodatno im je otvorila oči - u jednom marketu biftek košta 4.488 dinara za kilogram gok se inače može naći za 2.800, a od cene čvaraka mogu samo da zaneme, jer su u rangu sa biftekom!

Blic preporučuje

U jednom trgovinskom lancu pakovanje duvan-čvaraka od 150 grama, dostiglo je čak 605 dinara, što znači da bi za kilogram trebalo izdvojiti 4.033 dinara. U drugim megamarketima kutija istog brenda se može naći od 460 do 580, a pre dva meseca je koštao od 320 do 510 dinara.

Poskupela i slanina, mast...

Računajući po kilogramu, sva pakovanja čvaraka bez obzira na proizvođača i vrstu, da li su u pitanju obični ili duvan, kreću se od 2.510 do 4.033 dinara, dok je početkom decembra za njih trebalo izdvojiti od 2.300 do 3.400 dinara.

Omiljeno srpsko jelo, a praktično nedostižno
Foto: shutterstock
Omiljeno srpsko jelo, a praktično nedostižno

To znači da su za 60 dana poskupeli od 210 do 633 dinara. Kilogram ove namirnice sa oznakom robne marke može se nći i za 1.700 dinara. Ista količina običnih čvaraka u rinfuzu u trgovinskim lancima košta 2.190, a "duvan" 3.030 dinara. Na zelenim pijacama su jeftiniji, kilogram običnih se prodaje za oko 1.800, a duvan-čvarci za oko 2.200 dinara.

Osim čvaraka, skočila je i cena svinjske masti i slanine. Kilogram pakovanja masti u marketima uglavnom se kreće od 540 do 600 dinara, a ovaj proizvod je u jednom trgovinskom lancu jeftiniji, košta 400 dinara.

Potrošači za kilogram slanine, u zavisnosti od vrste i proizvođača, plaćaju 1.000 do 2.511 dinara. Takozvana slajs pakovanja, odnosno nasečene šnite ove namirnice, paprena su. Tako se 100 grama slanine i pančete kreće od 280 do 375 dinara.

Ovo je najviše poskupelo od svih mesa

Kako stručnjaci objašnjavaju za "Novosti", na skok cena čvaraka uticala je velika potražnja i činjenica da nema dovoljno svinja. Agroekonomista Žarko Galetin kaže da je ova namirnica poskupela više nego sve ostale kategorije mesa.

Pročitajte još

- Potražnja je velika, ali treba imati u vidu da je to sezonska roba, interesantna je do marta. Nekada je to bilo meso van svake klase koje ne mpže ni za šta drugo da se upotrebi, a sada se čvarci prave od kvalitetnijeg mesa, a "duvan" su postali svojevrsni brend - kaže on.

Slanina nikda skuplja
Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija
Slanina nikda skuplja

Navodi da je na rast cene ove namirnice, osim velike potražnje, uticao i mnogo skuplji tov. Agroekonomista Milan Prostran navodi da nutricionisti ponovo ukazuju da je zdravije konzumirati čvarke i mast, što utiče na rast potražnje, a time i na skok cena ovih proizvoda. S druge strane, kako navodi, proizvodnja svinja je sa pet miliona koliko je iznosila devedesetih godina, pala na dva miliona.

- Jednostavno, manje svinja-manje čvaraka, a veća potražnja. Takođe, od rase svinja koje se danas gaje u Srbiji mali je procenat masnijeg dela, slanine. I od tako malog procenta koji se dobije, vrlo mali deo ide u čvarke, a uglavnom se koristi za pančetu. Ima kvalitetnijih čvaraka, koji imaju više mesa, kao što su "sprža" i "duvan" i oni su skuplji - objašnjava Prostran.

On smatra da najveći deo čvaraka, masti i slanine kod nas proizvode domaćinstva i da se na tržištu plasiraju uglavnom preko pijaca i raznih manifestacija, vašara. Najmanji deo koji ide u trgovinske lance, dolazi iz velikih klanica.

I kobasice odoše u nebesa

Čitaoci su se požalili da su čajne kobasice značajno poskupele. U zavisnosti od proizvođača i da li je u pitanjuu akcijska ili redovna cena, kilogram ovog proizvoda u ranfuzu košta od 920 do 1.800 dinara.

Od sličnih vrsta kobasica, najskuplja je izletnička, čija se cena kreće od 1.800 do 2.600 dinara.

(Blic, Novosti)