Dostupni linkovi

Oružje većeg dometa dio američkog paketa vojne pomoći Ukrajini


Raketni sistem HIMARS Oružanih snaga Ukrajine, 4. jula 2022.
Raketni sistem HIMARS Oružanih snaga Ukrajine, 4. jula 2022.

Novi projektili, kojima će Ukrajina udvostručiti domet Ukrajine u ratu s Rusijom, uvršten je u američki paket vojne pomoći, vrijedan oko 2,2, milijardi dolara, saopćio je Pentagon 3. februara.

Glasnogovornik Pentagona Pat Ryder rekao je da novi paket uključuje bombe malog promjera lansirane sa zemlje (GLSDB), koje mogu letjeti do 150 kilometara što bi ugrozilo ruske položaje i skladišta iza borbenih linija.

"Ovo im daje sposobnost većeg dometa. Ona će im omogućiti da provode operacije u odbrani svoje zemlje i da povrate svoj suvereni teritorij", rekao je Ryder.

GLSDB je klizna raketa s pričvršćenom malom bombom. Ona potencijalno daje ukrajinskim snagama mogućnost da napadnu bilo gdje u regijama Donbasa, Zaporižja i Hersona, koje je okupirala Rusija, te sjevernom dijelu okupiranog Krima, piše AFP.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zavahalio je američkom predsjedniku Josephu Bidenu na novoj pomoći.

"Što je naše oružje većeg dometa i što su naše trupe mobilnije, to će prije završiti ruska brutalna agresija", objavio je na Twitteru.

Pomoć uključuje, među ostalim, sisteme protuzračne odbrane, oklopna pješadijska vozila i municiju za raketni sistem HIMARS.

Francuska i Italija su najavile su također da će na proljeće Ukrajini poslati odbrambeni sistem MAMBA, saopćilo je u petak francusko Ministarstvo odbrane, prenosi AFP.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u petak da ukrajinske snage "imaju šanse" odbiti prijeteću ofanzivu na istoku zemlje, ukoliko budu opskrbljene pravim zapadnim oružjem.

Kijev je od Zapada nastavio tražiti snažnije moderno oružje, uključujući borbene avione F-16, i nakon obećanja od zapadnih saveznika da će poslati tenkove.

Sjedinjene Države su od početka ruske invazije, 24. februara 2022, Ukrajini omogućili vojnu pomoć vrijednu 29,3 milijarde dolara. Novi paket najavljen je samo tri sedmice uoči prve godišnjice rata.

Cilj novog oružja je "pomoći Ukrajini da se nastavi braniti od brutalnog rata Rusije", rekao je američki državni tajnik Antony Blinken.

"Rusija bi sama mogla okončati svoj rat. Dok to ne učini, mi ćemo biti ujedinjeni s Ukrajinom, koliko god bude potrebno", kazao je.

Unatoč snažnom otporu Ukrajine, ruske snage i dalje zauzimaju oko 20 posto teritorija, uključujući Krim koji je Moskva zauzela 2014. godine.

Nastavljaju se intenzivne borbe duž duge borbene linije u južnoj i istočnoj Ukrajini.

XS
SM
MD
LG