Članice EU usaglasile gornju granicu globalne cene ruskih naftnih derivata 1Foto: Shutterstock

Članice Evropske unije danas su usaglasile gornju granicu globalne cene ruskih naftnih derivata, uoči potpune zabrane uvoza koja stupa na snagu u nedelju.

Usaglašeno je da gornja cena naftnih derivata, uključujući dizel, benzin i kerozin, bude 100 dolara po barelu, a 45 dolara za barel derivata kojima se trguje uz popust, preneo je Politiko.

Švedsko predsedništvo Savetom EU potvrdilo je da je dogovor postignut večeras, dva dana pre stupanja na snagu zabrane uvoz svih ruskih naftnih derivata.

Zabrana uvoza i maksimalna cena treba da deluju „u tandemu“. Dok sankcije EU zatvaraju Rusiji jedno od najvažnijih tržišta za njena fosilna goriva, ograničenje cena treba da omoguće da ruski izvoz nastavi da ide na globalno tržište, kako bi se izbegle nestašice i veliki skok cena.

Ograničenje cena naftnih derivata usledilo je posle ograničenja cene ruske sirove nafte od 60 dolara za barel, koje je dogovoreno u decembru.

Poljska i baltičke države insistirali su da maksimalne cene ruske sirove nafte i naftnih derivata budu niže od ovih koje su usaglašene, a kao kompromis je određeno da će obe cene biti predmet revizije na svaka dva meseca, počev od marta ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari