Читај ми!

Brisel spušta rampu i na uvoz ruskih naftnih derivata, Moskva uzvraća kontrasankcijama

U narednih sedam dana jeftinije gorivo na pumpama - dizel za tri dinara, bezin za dva. Posle decembarskog embarga na naftu i ograničenja cene, Brisel u nedelju spušta rampu i na uvoz ruskih derivata. Moskva uzvraća - od februara obustavlja isporuke zemljama koje limitiraju cenu. Te naftne barijere pogađaju i Srbiju, a nadležni poručuju - tržište je stabilno.

Za dva meseca koliko je na snazi briselski embargo na rusku naftu nije poremetio snabdevanje jer je Srbija na vreme obezbedila naftu iz drugih izvora. Od nedelje treba prebroditi nove teškoće, zabranu ruskih derivata.

"Jedno je što ne mogu derivati nafte iz Rusije da se više uvoze u Evropsku uniju, a druga stvar je što ne mogu više derivati nafte dobijeni preradom ruske nafte da se izvoze iz zemalja koje prerađuju takvu naftu. Već je suviše takvih barijera i one nisu pitanje 5. decembra i 5. januara već njihovog trajanja, trajaće godinama. Tako da srpsko tržište se snalazi. Kao i svi potrošači neće ništa osetiti kao i do sada šta se dešava. Sa druge strane u snabdevanju, verujete, to nije nimalo jednostavno", kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar "Udruženja naftnih kompanija Srbije". 

Evropska komisija povećava pritisak na ruski energetski sektor. Posle ograničenja cene nafte na 60 dolara pred članicama je i predlog ograničenja cena derivata - od 45 dolara do 100 dolara za barel.

Rusija odgovara - "niko nam neće nametati cenu nafte". Uvode kontrasankcije - od februara, narednih pet meseci obustavljaće isporuke zemljma koje primene limit.

"Ovo će dovesti do dalje neravnoteže na globalnim energetskim tržištima. Ali, mi preduzimamo mere da zaštitimo svoje interese od bilo kakvih rizika", napominje portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Naplata ekstraprofita ne ide glatko 

Očekivalo se da naplata ekstraprofita od naftnih kompanija, koju je Brisel propisao, pomogne u stabilizaciji tržišta - ali ona ne ide glatko.

Naftne kompanije pokušavju da izbegnu taj namet: američki gigant Eksonmobil tužio je Evropsku uniju i tražio da odustane od poreza, a odbija da ga plati i "OMV Petrom" u Rumuniji, pa Bukurešt traži pojašnje Evropske komisije.

"Ako pojašnjenje, koje ćemo dobiti, ne zahteva nikakvo drugo objašnjenje, mi ćemo ga primeniti. Poboljšaćemo i zakonodavni okvir, ako bude potrebno", ukazuje Adrijan Kćiu, ministar finansija Rumunije.

Alina Popa, finansijski direktor kompanije "OMV Petrom" navodi da ta kompanija ima aktivnosti u različitim delatnosti i da su zaključili da im je promet ispod 75 odsto, tako da ne moraju da plaćaju taj porez. "Ako se donese drugi zaključak, platićemo", dodaje Popa.

Svetsko naftno tržište najviše zabrinjava činjenica što su investicije u nove naftne bušotine gotovo stale, a OPEK i dalje smanjuje proizvodnju.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво