Dostupni linkovi

Deset migranata utopilo se u blizini Lampeduse, među njima tri žene i beba


Migranti čekaju da ih spasi italijanska obalna straža, 22. februara 2022.
Migranti čekaju da ih spasi italijanska obalna straža, 22. februara 2022.

Deset migranata, uključujući bebu i tri žene, poginulo je pokušavajući preći iz Tunisa u Italiju, objavila je u petak, 3. februara, italijanska obalna straža koja je uspjela spasiti 42 ljudi.

Tijela osam migranata pronađena su na malom ribarskom brodu nakon što se obalna straža ukrcala na brod preko noći i spasila 42 osobe koje su došle iz raznih zemalja, uključujući Mali, Obalu Bjelokosti, Gvineju, Kamerun, Burkinu Faso i Niger.

Preživjeli tvrde da je četveromjesečna beba skliznula iz ruku majke i pala u more prije akcije spašavanja. Jedan je muškarac skočio u more kako bi izvadio dijete, ali se utopio. Dva tijela nisu još pronađena.

"Neprihvatljivo je da je brodolom u malteškoj regiji potrage i spašavanja još jednom odnio žrtve, iako se mogao izbjeći. Vrijeme je da te tragedije prestanu", napisali su Liječnici bez granica na Twitteru.

"Još jedna noć spašavanja, vozila hitne pomoći, autobusi koji prevoze ljude, oči raširene od straha", napisao je gradonačelnik Lampeduse Filippo Mannino na Facebooku.

Čamac s migrantima je isplovio iz Tunisa prošli vikend, ali je ubrzo došlo do poteškoća. Vjeruje se da su žrtve umrle od pothlađivanja. Talijanske vlasti su tijekom noći dopratile na Lampedusu još tri broda sa 156 migranata.

Italija se ponovo suočava s navalom migranata iz sjeverne Afrike. Ove je godine u Italiju preko Sredozemlja stiglo oko 5.000 migranata, u odnosu na 3.035 prošle godine i 1.039 migranata 2021. godine, pokazuju podaci ministarstva unutarnjih poslova.

Prema Ujednjenim narodima, u pokušaju prelaska Sredozemlja prošle je godine živote izgubilo 1400 migranata.

XS
SM
MD
LG