Zašto paradajz više nema ukus?

Kad ste poslednji put osetili pravi, intenzivan ukus paradajza?
Zašto paradajz više nema ukus?
Foto: Pixabay

U potrazi za pravim, sočnim paradajzom često ćemo se jako razočarati. 

"Kao da žvaćeš papir", kažu mnogi. Možda ste se zapitali zbog čega je ukus tog paradajza takav, to jest zašto uopšte nema ukus.
Jedno istraživanje daje odgovor na to pitanje i pokazuje da u 93 odsto paradajza danas nedostaje verzija gena koja mu daje njegov poseban ukus, piše BigThink, a prenosi 24sata.hr.
 
Uzrok leži u uzgajivačima, to jest njihovom pokušaju da izvuku najviše iz paradajza - najveću ekonomsku dobit.
 
Tokom vremena, geni koji pojačavaju ukus izgubili su se. Zato današnjem paradajzu nedostaje genetska raznolikost, pa tako i ukus.
 
"Tokom gajenja i poboljšanja paradajza ljudi će se većinom fokusirati na ono što će im povećati proizvodnju, poput veličine samog ploda i dobrog podnošenja skladištenja. Neki geni koji su uključeni u ostale važne kvalitete, osobine ploda i njihove reakcije na stres, tokom ovog procesa su izgubljeni", rekao je Zhangjun Fei sa univerziteta Kornel.
 
Njihova otkrića objavljena su u magazinu Nature genetics, u kojem su analizirani genetski podaci 725 paradajza, uzgajanih i divljih. Zatim su ove podatke uporedili s genomom paradajza Heinz 1706, koji se često koristi kao reprezentativni primer genoma paradajza.
 
Poređenje je pokazalo da Heinzu 1706 nedostaje oko 5.000 gena, a da većini paradajza koji se može pronaći u supermarketima nedostaje redak oblik gena koji im daje ukus. Taj gen TomLoxC pronađen je u 90 odsto divljih vrsta.

Naučnici se nadaju da će njihova analiza dovesti do razvoja resursa za razvoj budućih funkcionalnih studija i uzgoj. U međuvremenu se može desiti da će se uzgajivači paradajza sami okrenuti potrazi za ukusima.

Gen TomLoxC postaje ipak češći u moderno gajenom paradajzu, u poređenju sa stanjem od samo nekoliko godina ranije.

  • Bljuc

    06.02.2023 12:37
    Najbolje sad da mu dodaju ukus vanile...
  • Lala

    05.02.2023 15:22
    retko se može naći
    najbolji, ako ne i jedini koji ima onaj pravi ukus, bez ikakve beline u sebi ni kod peteljke je "Knjaz" koji proizvodi NS seme. Nažalost, u slobodnoj prodaji na pijacama, a još manje u marketina ga nema, gaje ga samo ljudi za sebe koji znaju šta valja i koji imaju uslova za to. Manji prinos pa se ne isplati uzgajati ga za prodaju. Ali ko ga jednom proba zaboravi na sve druge sorte, nisu mu ni blizu.
  • Сеновић

    04.02.2023 12:21
    Од мене користи имати неће. Ја такав не купујем. Ако и други пођу мојим примером, укус ће се вратити.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.