Sanirana oštećenja na zgradi Skupštine Vojvodine: Investitora posao koštao oko 850.000 dinara 1Foto: A. L./Danas

Radovi na sanaciji oštećenja dela zgrade Skupštine Vojvodine, nastalog usled izgradnje javne garaže u neposrednoj blizini, završeni su za 12 dana, saopštili su danas iz Pokrajinske vlade.

Posao je bio vredan nešto manje od 850.000 dinara, a finansirao ga je, kako dodaju, investitor izgradnje javne garaže – „Garaža Banovina“.

Nakon što je u decembru 2022. godine Fakultet tehničkih nauka – Departman za građevinarstvo i geodeziju, izradio Elaborat o nastaloj šteti i merama sanacije, nadležna Uprava za zajedničke poslove pokrajinskih organa zaključila je sa investitorom ugovor o sanaciji oštećenja.

Izvedeni su sledeći radovi: čišćenje dilatacija, uklanjanje maltera, formiranje novih dilatacija, završna obrada zidova, ugradnja odgovarajućih lajsni, bojenje zidova i popravka lifta.

Istovremeno, nadležni iz Uprave za zajedničke poslove pokrajinskih organa nastaviće sa aktivnostima na praćenju stanja zgrade tokom radova na izgradnji garaže i preduzimaće mere na zaštiti objekta sa stručnom podrškom Fakulteta tehničkih nauka.

Podsetimo, početkom novembra prošle godine, građevinska inspekcija zabranila je korišćenje dela zgrade Skupštine Vojvodine zbog pucanja zidova i drugih oštećenja.

Od zaposlenih u zgradi Skupštine moglo se čuti da su oštećenja zidova viđena i u podrumu, prizemlju, kao i na spratovima, na strani koja je bliža gradilištu.

Garažu gradi preduzeće „Javne garaže“, u vlasništvu „Inobačke“ i „Best in Parking – Holding“, koje je 2020, nakon konkursa, potpisalo koncesiju na 40 godina sa Gradom Novim Sadom.

Izvođači radova tada su izjavili da oštećenja usled sleganja objekta nisu iznenađenje i da su bila predviđena projektom, koji predviđa i sanaciju.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari