"Učionice su tople i đaci mogu normalno da prate nastavu": Posle pisanja Danasa stigao ugalj u zaječarsku školu 1Foto: M. S. / Danas

“Od ponedeljka krećemo sa normalnom nastavom pošto je ugalj stigao, a učionice su tople”, kaže direktor Osnovne škole “Đura Jakšić” u Zaječaru. Nakon problema sa lošim ugljem, časovi su bili skraćeni zbog temperature koja je bila samo 11 stepeni u učionicama, ali sinoć je stiglo 10 tona uglja iz Rembasa i radijatori su opet vrući.

Direktor Osnovne škole “Đura Jakšić” u Zaječaru, Saša Vojinović, kazao je za Danas da je sinoć stigao ugalj i da deca od ponedeljka neće imati skraćene časove.

“Došlo je do brze reakcije. Proces dovoženja uglja nije jednostavan, ali je trougao – škola, lokalna samouprava i rudnik uspeo je to da uradi. Lokalna samouprava je ekspresno uplatila novac, mi smo brzo ugovorili prevoz i sinoć je stiglo 10 tona uglja iz Rembasa”, ističe Vojinović.

Prema njegovim rečima, već se vidi razlika u uglju, pošto je, kako on kaže, temperature u kotlu sada 50 stepeni.

"Učionice su tople i đaci mogu normalno da prate nastavu": Posle pisanja Danasa stigao ugalj u zaječarsku školu 2
Foto: M. S. / Danas

“Već se oseća da je toplije. Do ponedeljka će temperature biti još viša, pošto je grejanje bilo loše, potrebno je vreme da se sve zagreje. Juče je temperature u kotlu bila 28, a danas je 50 stepeni. Vidite šta znači kada je ugalj dobar”, kaže direktor ove škole.

On kaže da će deca i danas imati kraće časove, zbog toga što nisu imali vremena da obaveste roditelje, tako da se normalizacija nastave očekuje početkom nove radne nedelje.

“Od ponedeljka krećemo sa normalnom nastavom”, kazao je Vojinović.

"Učionice su tople i đaci mogu normalno da prate nastavu": Posle pisanja Danasa stigao ugalj u zaječarsku školu 3
Foto: M. S. / Danas

Sagovornik Danasa istakao je da je ostao jedan problem u školi, a to je sistemski problem – imaju samo jednog ložača, ali se nada da u budućnosti to neće ostati tako.

Saša Vojinović dodaje, da je pored dobre vesti da je stigao odgovarajući ugalj, iz lokalne samouprave su posetili školu da vide u kakvom su stanju kotlovi i tom prilikom kazali da je u planu njihova zamena.

“Kada će to biti – ne znam, ali je važno da su se zainteresovali za to, da su nas saslušali i da razmišljaju kako da trajno reše problem”, objasnio je direktor OŠ “Đura Jakšić” u Zaječaru.

"Učionice su tople i đaci mogu normalno da prate nastavu": Posle pisanja Danasa stigao ugalj u zaječarsku školu 4
Foto: M. S. / Danas

Na naše pitanje kako je problem sa grejanjem rešen samo par dana nakon pisanja Danasa, Vojinović odgovara:

“Moje mišljenje je da ono što nedostaje je dobar razgovor i razmena mišljenja između direktora škole, u ovom slučaju mene, i prvog našeg partnera – lokalne samouprave. Ta komunkacija sa ljudima koji se bave problemima u školi i nas je nedostajala. Takođe, i mediji su pomogli, ali na žalost svih, kod nas je pravilo da se nešto uradi u poslednjem trenutku”, navodi Vojinović.

Direktor škole u Zaječaru kaže da će se razmenom mišljenja između predstavnika škola i lokalne samouprave, ako dođe kasnije do nekog problema, reagovati brže, i neće se čekati poslednji trenutak, kao što je sada urađeno.

"Učionice su tople i đaci mogu normalno da prate nastavu": Posle pisanja Danasa stigao ugalj u zaječarsku školu 5
Foto: M. S. / Danas

“Reakcija roditelja, novinara i lokalne samouprave pokazala je da kada se prepozna problem, sve se može rešiti kada se hoće”, zaključio je Vojinović.

Ložač u OŠ “Đura Jakšić” u Zaječaru, Radomir Nikodijević, kaže za Danas da je od juče, kada je stigao ugalj, drastična razlika u grejanju.

“Temperatura u kotlu od jučerašnjih 28, danas ide i preko 50 stepeni, čak i do 60. Dok je ovog uglja učenici se neće smrzavati”, poručio je on.

Predsednica Saveta roditelja OŠ “Đura Jakšić” u Zaječaru, Dajana Gazibarić Stamenković, dodaje za Danas, da su upoznati sa činjenicom da je ugalj stigao, kao i da je u učionicama toplo.

“Kako smo se nakon jučerašnjeg skupa roditelja zajedno sa direktorom škole usaglasili, da budemo svi obavešteni da je ugalj stigao, juče smo u večernjim satima dobili potvdu da je ugalj dopremljen. Prema rečima direktora, od jutros je u učionicama toplije, radijatori su gotovo vreli u šta su se uverili i roditelji koji su doveli decu. Dobili smo i obaveštenje da se od ponedeljka nastava odvija normalno sa časovima u trajanju 45 minuta, tako da su se stvorili uslovi za povratak dece u klupe”, istakla je ona.

Podsećamo, Osnovna škola “Đura Jakšič” u Zaječaru je od početka grejne sezone imala problem sa grejanjem, i zbog toga su od ponedeljka časovi skraćeni na 30 minuta. Direktor škole kazao je da je problem nastao zbog uglja koji nema odgovarajuću jačinu da se zagreje ceo objekat, zbog čega su roditelji juče održali skup na kome su iskazali nezadovoljstvo i zapretili da decu neće slati na nastavu dok radijatori ne budu vrući i ne stigne novi ugalj.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari