Почетна > Свет
Свет

Стабилократија: Нуклеарно доба и хладни рат (ВИДЕО)

Хладним ратом назива се период развоја међународних односа после Другог светског рата, који је означио крајњу заоштреност у односима између великих сила. У његовој основи стајали су супротстављени односи између САД и Совјетског Савеза, као и успостављање социјалистичког поретка у источној Европи. Стално је постојала опасност од избијања новог рата светских размера.

Трка у наоружању трајала је до почетка 70-их година када је амерички председник Ричард Никсон започео политику детанта (попуштање у напетости) у односима са СССР. Први споразум о ограничењу нуклеарног наоружања потписали су Никсон и совјетски вођа Леонид Брежњев 26. маја 1972. године у Москви. Други споразум о ограничењу наоружања представљао је завршетак друге рунде споразума и преговора (1972—1979).

Потписан је у Бечу 18. јуна 1979. године од стране Леонида Брежњева и председника САД, Џимија Картера. Шест месеци после потписивања СССР је напао Авганистан и зато споразум никад није био прихваћен од стране америчког Сената. Услови споразума су били само испоштовани.

Најновија епизода Стабилократије бави се темом нуклеарног доба и хладним ратом. Ову тему анализирају Предраг Рајић и проф. др Растислав Стојсављевић.

Stabilokratija: Gvozdena zavesa – sudar imperija (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.