Šmit pisao stranim ambasadorima u BiH: Danilo Vučić je 9. januara bio u diplomatskoj misiji u BiH, njegov život je bio ugrožen 1foto (BETAPHOTO/PREDSEDNIŠTVO SRBIJE)

Život Danila Vučića je bio ugrožen nakon što je Istraga.ba objavila dokument koji potvrđuje da je sin srpskog predsednika Aleksandra Vučića, službeno prisustvovao obeležavanju neustavnog dana Republike Srpske.

Ovo je, piše istraga.ba, suština pisma koje je visoki predstavnik Kristijan Šmit poslao svim stranim ambasadorima u BiH, pozvavši ih da pojedinačno pišu protestne note Ministarstvu spoljnih poslova BiH zbog objave podataka o Vučiću mlađem i njegovom prisustvu na obeležavanju dana RS kojeg je Ustavni sud BiH proglasio – neustavnim.

Šmit je ovo pismo napisao 25. januara, a distribuirano je četiri dana kasnije, uoči službene posete visokog predstavnika Beogradu.

“Kao što vam je poznato, različiti lokalni mediji objavili su 10. januara kopiju note Ambasade Srbije koja sadrži lične podatke g. Danila Vučića, sina Nj.E. Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, te jedinice za ličnu zaštitu koja je pratila g. Danila Vučića tokom njegovog nedavnog putovanja u Bosnu i Hercegovinu.

Objavljivanje ovih sigurnosnih podataka dovodi osobe koje putuju u opasnost. Uzimajući u obzir osetljivo političko okruženje u zemlji kada se putovanje odvijalo, kršenje ovih poverljivih informacija moglo je imati ozbiljne posledice i sukob s određenim odgovornostima Bosne i Hercegovine kao države primaoca prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima (odnosno članovi 27.2 i 29)”, naveo je Kristijan Šmit u svom pismu.

„Već sam”, piše dalje Šmit, “preneo našu zabrinutost u vezi s ovim incidentom članovima Upravnog odbora Veća za provedbu mira (PIC)”.

Visoki predstavnik, potom, poziva ambasadore da zbog “slučaja Danila Vučića” pišu diplomatske note Ministarstvu spoljnih poslova BiH.

„Usaglašeni podsetnik diplomatske zajednice Ministarstvu spoljnih poslova Bosne i Hercegovine na poverljivost diplomatske korespondencije i odgovornost koju Ministarstvo snosi u tom smislu bila bi delotvorna i pravovremena poruka”, napisao je Šmit.

Slučaj objave podataka o putovanju Danila Vučića, Šmit naziva “incidentom”.

Podsetimo, Istraga.ba je 10. januara objavila dokument Ambasade Srbije u BiH kojim je najavljeno da će Danilo Vučić od 8. do 11. januara boraviti u BiH. Sin predsednika Srbije je 8. januara boravio u Banjaluci, kao gost na obeležavanju neustavnog dana Republike Srpske.

Dan kasnije, Danilo Vučić je bio među zvanicama u VIP loži u Istočnom Sarajevu tokom parade organizovane povodom dana RS koji se nezakonito obeležava.

Nakon što je objavljeno da je Vučić mlađi bio na obeležavanju neustavnog dana RS, njegov otac predsednik Srbije, obavestio je medije da je Danilo bio u privatnoj poseti.

“Lagali su podednako i tajkunski mediji u Beogradu, i zagrebački i sarajevski, kako je deo zvanične delegacije Srbije, kako to ni Staljin ni Tito nisu radili, a odlazak na oba mesta bila je samo Danilova želja i ništa više”, napisao je Vučić 9. januara na Instagramu.

Istraga.ba je, stoga, dan kasnije objavila akt Ambasade Srbije u BiH kojim je najavljena poseta Danila Vučića Bosni i Hercegovini. Iako u dokumentu nije objavljen nijedan lični podatak koji se odnosi na sina srpskog predsednika, vlasti te države započele su medijsku kampanju tvrdeći da je objavom tog dokumenta ugrožen život Danila Vučića.

Među prvima je reagovala premijerka Ana Brnabić.

OHR, međutim, nije odmah reagovao. No, kada je visoki predstavnik odlučio da otputuje u Beograd, odlučio se i na “zaštitu Danila Vučića”.

U svom pismu, Šmit uopšte ne problematizuje prisustvo sina srpskog predsednika neustavnom danu RS. Naprotiv, on se poziva na Bečku konvenciju i tako, faktički, Danilu Vučiću daje diplomatski status u BiH. Što znači da je Danilo Vučić proslavi dana RS prisustvovao kao – srpski diplomata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari