Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
Odluke o odbijanju refundacije leka su neustavne: FZO RS uskratio pravo na zdravstvenu zaštitu teško bolesnoj Banjalučanki

Odluke o odbijanju refundacije leka su neustavne: FZO RS uskratio pravo na zdravstvenu zaštitu teško bolesnoj Banjalučanki

Nakon Okružnog suda u Banjaluci i Vrhovni sud Republike Srpske svojom presudom je stao na stranu teško bolesne Banjalučanke i utvrdio da su neustavne odluke Fonda zdravstvenog osiguranja RS kojima se odbija refundacija troškova kupovine leka za hemoterapiju.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Fond zdravstvenog osiguranja RS Foto: Miomir Jakoviljević / Ringier
Fond zdravstvenog osiguranja RS

Vrhovni sud RS u svojoj presudi posebno ističe da su Stručni konsultanti direktora FZO RS zanemarili nespornu činjenicu da su UKC RS, odnosno Konzilijum lekara preporučili lek pertuzumab Banjalučanki, čiji je identitet poznat redakciji Srpskainfo, ali ga zbog njenog teškog zdravstvenog stanja nećemo objavljivati.

Blic preporučuje

Sud objašnjava i da se pomenuti stručni konsultanti direktora FZO RS uopšte nisu izjašnjavali o tome da je lek preporučen od strane nadležne zdravstvene ustanove, niti su se izjašnjavali o eventualnim posledicama čekanja na lek u nastavku terapije, piše Srpskainfo.

Podsećanja radi, teško bolesna Banjalučanka, inače samohrana majka maloletne devojčice već četiri godine pored borbe sa teškom bolešću bezuspešno pokušava da refundira troškove nabavke leka za hemoterapiju pertuzumab u ukupnom iznosu od 16.000 KM (oko 8.000 evra).

Cena jedne doze bila je 3.250 KM (oko 1500 evra), a Banjalučanka je kako bi spasila svoj život po odluci lekara, morala nabaviti pet doza do trenutka kada su je u Fondu stavili na famoznu Listu koja omogućava plaćenu nabavku pomenutog leka pacijentu.

I dok Fond zdravstvenog osiguranja svojim nezakonitim odlukama uporno odbija Banjalučanku nadležni sudovi poništavaju odluke Fonda i tako već četvrtu godinu.

Fond se u svojim rešenjima poziva na mišljenje Stručnih konsultanata direktora Fonda, na godišnji finansijski plan, te brojem pacijenata na takozvanoj Listi koju sačinjavaju zdravstvene ustanove.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske odgovorio je u međuvremenu za Srpskainfo da postupa po presudama Okružnog suda.

- U konkretnom slučaju kod osiguranika sud je naložio da se ukida rešenje Fonda kojim je odbijena refundacija, ali u presudi nije navedeno da se trošak refundira, odnosno da se novac osiguraniku isplati. U skladu sa presudom, zahtev za refundaciju se vraća na ponovno odlučivanje našoj prvostepenoj komisiji. Prema tome, Fond postupa po presudama i postupci su u toku- odgovorili su iz Fonda.

Dalje navode da se lek pertuzumab nalazi u Programu lekova, a u skladu sa novim Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju, kao i propisima koji su važili pre primene novog zakona, lekovi iz Programa lekova se ne mogu refundirati.

- Iz tog razloga prvostepena komisija Fonda, kao i drugostepena komisija ne mogu odobriti refundaciju ovog kao ni drugih lekova iz Programa lekova. Naime, radi se o lekovima koji se primenjuju u ograničeno dostupnim količinama prema prioritetima koje listom čekanja u skladu sa medicinskim indikacijama određuje zdravstvena ustanova tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite u Republici Srpskoj. Dakle, FZO RS ove lekove finansira za određen broj prioritetnih pacijenata, dok se ostali pacijenti koji imaju indikacije za ovaj lek nalaze na listi čekanja, kao što je to praksa i u drugim zemljama, a ne samo kod nas kada su u pitanju pojedini skupi lekovi. Pacijent je na teret Fonda počela da prima ovu terapiju u junu 2019. godine, u skladu sa konzilijarnim mišljenjem iz aprila te godine - navodi se u odgovoru FZO RS.

Dodaju kako cena ovog lijeka (pertuzumab 420mg/14ml) po kojoj ga nabavlja Fond putem javne nabavke iznosi 2.864 KM (oko 1.400 evra) bez PDV.

Sudovi s druge strane tvrde da je u konkretnom slučaju zaboravljeno ono najbitnije, hitnost u celom slučaju, jer se radilo o ljudskom životu, ali i tome da teško bolesna Banjalučanka nije proizvoljno uzela lek, već joj je terapiju prepisao Konzilijum lekara UKC RS.

- Imajući u vidu nesporne činjenice da je tužiteljici od strane Konzilijuma UKC RS prepisan lek “Pertuzumab” kao terapija u postupku lečenja karcinoma dojke, ovaj sud ocenjuje da je ispravan zaključak u presudi Okružnog suda Banjaluka da nabavka tog leka ne predstavlja proizvoljno postupanje pacijenta, jer je nabavljen po odluci Konzilijuma lekara UKC RS kao odgovarajuća terapija za njenu bolest, a o čemu je Fond bio upoznat - navodi se u presudi Vrhovnog suda Republike Srpske.

Sud dalje objašnjava da zbog svega navedenog nije bilo osnova da se teško bolesna Banjalučanka odbije sa zahtevom za refundacijom troškova nabavke leka pertuzumab bez obzira što se taj lek nalazi na Listi lekova sa posebnim načinom nabavke, odnosno bolje reći, da se tužiteljica nalazi na listi čekanja, a ne zna se do kada, za nabavku navedenog leka.

O kakvom apsurdu se radi govori i informacija da Fond uredno isplaćuje sve izgubljene sporove u konkretnom slučaju, a do trenutka pisanja ovog teksta bilo ih je čak 16.

Andrej Obradović, pravni zastupnik teško bolesne Banjalučanke, potvrdio je za Srpskainfo da je zbog izgubljenih sporova Fond isplatio preko 5.000 maraka (oko 2.500 evra) troškova. Istovremeno, refundacija troškova nabavke leka za hemoterapiju se i dalje odbija.

Obradović: Sud treba doneti meritornu odluku

Andrej Obradović, pravni zastupnik teško bolesne Banjalučanke izjavio je da bi sud trebao prekinuti višegodišnju agoniju i doneti meritornu odluku u konkretnom slučaju.

Advokat je podsetio da sud već četvrtu godinu utvrđuje kako su odluke fonda o odbijanju refundacije troškova plaćanja leka nezakonite i poništava te akte, ali Fond u ponovljenom postupku donosi identične.

- Ovo postupanje Fonda je u cilju izbegavanja krivice u slučaju ne postupanja po odluci suda, ali istovremeno donose identične odluke za koje sud utvrđuje da su nezakonite. Ovo sud mora prekinuti tako što će doneti meritornu, odnosno obavezujuću odluku na osnovu koje Fond mora isplatiti troškove refundacije - objasnio je advokat Obradović.