Hronika

Potvrđena optužnica protiv bivšeg direktora ribnjaka "Saničani”

Potvrđena optužnica protiv bivšeg direktora ribnjaka "Saničani”
Foto: InfoPrijedor | Potvrđena optužnica protiv bivšeg direktora ribnjaka "Saničani”

PRIJEDOR – Osnovni sud u Prijedoru potvrdio je optužnicu protiv R.R. koji se tereti da je kao odgovorno lice u Ribnjaku "Saničani" u Prijedoru neplaćanjem poreskih i drugih obaveza oštetio Poresku upravu RS za skoro pola miliona

Inače, u tom periodu, direktor i vlasnik 52 odsto udjela u Ribnjaku “Saničani” je bio Radojica Ratkovac, prnjavorski biznismen, čijih je pet firmi u stečaju, kako pišu neki mediji, te pokušavaju jedna od druge da naplate milionska potraživanja.

Kako se navodi pod tačkom jedan optužnice Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru, Ratkovac je od 31. januara 2015. godine do 31. decembra 2018. godine u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za to privredno društvo, pri izvršavanju poreskih i drugih zakonskih obaveza uskratio sredstva koja predstavljaju javni prihod i utajio poreske i druge obaveze.

“Nakon blokade transakcijskog računa društva “Saničani” iz Prijedora zbog neplaćenih poreskih obaveza koje predstavljaju javni prihod, da bi uskratio plaćanje tih poreskih i drugih obaveza utvrđenih rješenjima Poreske uprave RS u ukupnom iznosu od 486.141,40 KM, umjesto da naplatu potraživanja društva od dužnika vrši uplatama na transakcijski račun u blokadi, vršio obračunsku naplatu potraživanja društva putem kompenzacija i cesija kojima je zaobišao naplatu potraživanja na transakcijski račun društva. On je na taj način oštetio Republiku Srpsku za iznos od 486.141,40 KM i u tom iznosu pribavio protivpravnu imovinsku korist za društvo „Saničani“”, piše u optužnici.

Pod tačkom dva optužnice stoji da je od 3. decembra 2015. do 10. aprila 2017. godine prikrio činjenice da je društvo “Saničani“ vršilo diskontnu prodaju ribe u poslovnom krugu društva i od toga ostvarilo ukupan prihod od 59.656,50 KM, a koja je prodana bez izdavanja računa.

“Prodaju ribe i ostvareni prihod društva nije prikazao u poslovnim knjigama,pa je na taj način neistinito prikazao stanje i kretanje sredstava i rezultata poslovanja tog društva dakle”, piše između ostalog, u optužnici.

Ratkovac je, između ostalog, postao poznat javnosti kada se 2012. godine kandidovao za načelnika opštine Srebrenica.

On je poznat i po tome što je privatizovao nekoliko preduzeća, koja su kasnije propala i otišla u stečaj.

Kako su mediji pisali 2022. godine, njemu su u roku od godinu dana propala četiri preduzeća, i to “Ratar” iz Prnjavora, ribnjaci u Prijedoru i Prnjavoru, gispara Volari u Šipovu, dok Banja Guber u Srebrenici, koju je on planirao otvoriti nikada nije zaživjela, a za svako od ovih preduzeća se vežu brojne afere kada je Ratkovac bio na čelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije