Viši sud u Vranju potvrdio kazne Nikoliću i još dvojici saučesnika u napadu na redakciju OK Radija 1Viši sud u Vranju. Foto:V.R. / Danas

Krivično veće Višeg suda u Vranju rešenjem od 24. januara 2023. godine, odbacilo je kao neosnovane žalbe advokata i potvrdilo presudu Osnovog suda u Vranju, Dejanu Nikoliću i još dvjici okrivljenih kojom su oni osuđeni na četrnaest, odnosno po osam meseci zatvora u slučaju napada na OK Radio, saopštio je Predsednik stalne komisije za bezbednost novinara Veran Matić.

Presudom Osnovnog suda u Vranju iz oktobra prošle godine, zbog krivičnog dela nasilničkog ponašanja prema zaposlenima u OK radiju i „No koment“ kafeu, Dejan Nikolić „Kantar“ osuđen je na 14 meseci zatvora, a Bojan Tanasković i Slaviša Kocić na po osam meseci zatvora. Usledila je žalba branilaca osuđenih.

Veće Višeg suda u Vranju rešenjem od 24. januara 2023. godine, odbacilo je kao neosnovane žalbe advokata i potvrdilo presudu Osnovog suda u Vranju čime je presuda je postala pravosnažna.

„Događaji koji su obuhvaćeni optužnim predlogom i presudom dogodili su se u junu mesecu 2022. godine. Efikasnim radom tužilaštva i vrlo kredibilnim vođenjem sudskog postupka u Osnovnom sudu a potom i na Višem sudu, doneta je presuda u rekordnom roku, ako se uzmu u obzir slični slučajevi napada na novinare ili nasilničkog ponašanja“, navodi se u saopštenju Stalne radne grupe za bezbednost novinara i ANEM-a.

Povodom ove presude, Veran Matić, član Stalne radne grupe za bezbednost novinara i predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, (ANEM) čiji je OK Radio iz Vranja član, izrazio je zadovoljstvo odlukom suda u Vranju.

– Na žalost, lokalna samouprava Vranja još uvek nije izvršila odluku sopstvenog organa i od juna meseca nije uspela da sruši nelegalno izgrađeni objekat, kojim je zazidan deo OK radija. Nastojaćemo da i preko Radne grupe za zaštitu i bezbednost novinara Vlade Srbije učinimo sve da se to što pre dogodi. Takođe, i da se izvrši adekvatna nadoknada svih gubitaka OK radija koji su nastali zbog nasilničkog ponašanja i nelegalne gradnje. Solidarnost novinara, kroz Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara, sinergija sa MUPom i Tužilaštvom, dala je važan doprinos efikasnosti, ali i sprečavanju različitih pokušaja opstrukcija – rekao je Matić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari