"Imam ja to i u delu porodice - e nek je mečka zaigrala malo pred njihovim vratima": Polemika Vučića i poslanika Dveri 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Na sednici o izveštaju o toku pregovora sa Prištinom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da geopolitička situacija za Srbiju nikad nije bila nepovoljnija i da ne treba „bagatelisati potencijalne pretnje koje dolaze sa Zapada“.“Nije ovde pitanje ljubavi ili ideologije, ovde je pitanje opstanka našeg naroda i opstanka naše države“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja poslanika „Dveri“ Ivana Kostića.

Kostić je pitao predsednika Vučića da li veruje da postoji mogućnost „da Srbija donese neku novu platformu za pregovore sa lažnom državom Kosovom i Metohijom“.

„Ako nemate ideju, pitajte Srbe sa Kosova i Metohije, pošto ste majstor za ankete, za istraživanja javnog mnjenja, pitajte monahe i sveštenike na Kosovu i Metohiji šta oni misle koji je predlog dobar za Srbiju i da li se oni slažu sa predlogom Francuske i Nemačke, pa ćete dobiti odgovor iz koga ćete moći da izvučete neku ideju šta treba da uradite po pitanju buduće politike“, rekao je Kostić.

On je pitao predsednika i ko ga savetuje da se odriče institucionalne saradnje sa Rusijom, da se devet meseci nije čuo sa Putinom, Ivici Dačiću ne dozvoljava da se vidi sa Sergejem Lavrovim, i zbog čega se odriče jedinog partnera koji nas čuva u SB i UN?

Vučić je odgovorio da su geopolitičke okolnosti lošije za nas nego što su bile u poslednjih deset ili 15 godina.

„Imam ja tu i u delu porodice – e nek je mečka zaigrala malo pred njihovim vratima, sada će Rusi da uzvrate, sada će ovako, sada će onako, pa će naši da ih pobeđuju, pa će da bude, aha. A onda vidite da, u stvari, debelu cenu svega toga plaćamo mi. Šta se promenilo? Ništa, osim što je teže i lošije za nas“, rekao je Vučić.

On je rekao da se treba zaustaviti i izbeći posledice.

„Hajde da probamo da čuvamo mir, da probamo da sačuvamo decu, da gradimo mir i da gradimo budućnost“, rekao je Vučić.

Dodao je da je povlačenje investicija jezivo i nešto što ne bih poželeo nikome, te da se ne treba zavaravati da sankcije ne bi nanele ozbiljnu štetu Srbiji.

„Samo bi nas mir spasio. Ovako, svaki nastavak rata, mi nagrabusismo, zato što niko neće nas da trpi. Ne samo zbog sankcija Rusiji, nego neće zbog toga da se Putin ne bi pozvao na kosovski presedan, jer je on to njima govorio u razgovorima. To su mi rekli i Šolc, i Makron, i Šarl Mišel. Uostalom, to je on i javno rekao“, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je danas raspravu sa poslanicima o Kosovu u Narodnoj skupštini.

Dočekan je aplauzima i odobravanjem vladajuće većine, usmerava tok sednice i kome će i koliko odgovarati.

U više navrata osvrtao se na jučerašnje incidente ističući da nije pozvao skupštinsko obezbeđenje da ga zaštiti.

Prеdsеdnik Izvršnog odbora Srpskе naprеdnе strankе Darko Glišić prеdstavio jе danas na konferenciji novе članovе strankе koji su napustili stranku „Zavеtnici“, nеzadovoljni, kako je rekao, njеnom politikom i incidеntima poslanika na jučеrašnjoj sеdnici Skupštinе.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari