NAŠAO SAM IGLU U PLASTU SENA: Lalić na suđenju opisao kako se Belivuk hvalio da je naleteo na Dedovića i Stamatovića u Atini!
Foto: Zorana Jevtić, Privatna arhiva

specijalni sud u beogradu

NAŠAO SAM IGLU U PLASTU SENA: Lalić na suđenju opisao kako se Belivuk hvalio da je naleteo na Dedovića i Stamatovića u Atini!

Crna Hronika -

Veljko Belivuk je u januaru 2020. slučajno na ulici u Atini naleteo na Igora Dedovića i Stevana Stamatovića, vođe škaljarskog klana" i svojim pripadnicima grupe opisao to rečima "našao sam iglu u plastu sena".

Ovo je juče tvrdio svedok-saradnik Srđan Lalić, koji se suočio oči u oči s Belivukom u Specijalnom sudu u Beogradu!

Uzavrela atmosfera među dojučerašnjim prijateljima i saradnicima bila je na ivici sukoba, koji su sprečili stražari u Ustaničkoj ulici, a reči je bilo o zločinu u Atini koji se dogodio 19. januara 2020. i iza kojeg, prema operativnim informacijama srpske i grčke policije, kako smo pisali, stoji kavački klan na čijem čelu je odbegli Radoje Zvicer, kao i beogradska ispostava klana s Belivukom i Markom Miljkovićem na čelu.

dojučerašnji prijatelji se ispitivali u sudnici
dojučerašnji prijatelji se ispitivali u sudnicifoto: Printscreen

Susret na Glifadi

Belivuk: Kad smo bili u Atini ja, ti i Miloš Budimir, koga si još video dole?

Lalić: Još jednog.

Belivuk: Gde je boravilo 20 izmišljenih pripadnika kavačkog klana dole?

Lalić: Nisu izmišljeni, ne znam gde su boravili, kao što ne znaju ni oni gde smo mi.

Belivuk: Kako znaš da su pripadnici kavačkog klana, a ne Koza nostre?

Lalić: Razgovarali smo o tome.

Belivuk: Da li si bio na Glifadi?

Lalić: Da, tada sam bio.

Belivuk: Je l' to bolje malo mesto?

Lalić: Ne znam, Glifada je baš na moru.

Belivuk: Rekao si da su nađeni preko službi.

Lalić: Preko porodica, znam da si mi ti pričao da si naleteo na njih slučajno, pričao si da si našao iglu u plastu sena.

Belivuk: Rekao si da sam ih ja uveče slučajno pronašao?

Lalić: Ja nisam znao da je uveče, evo sad si sam rekao.

Belivuk: Kako sam ih ja slučajno našao u tolikom gradu?

Lalić: Bilo je informacija o nekim lokacijama, kafići, restorani, tržni centri.

Belivuk: Znači, mi koji treba da ubijemo predsednika slučajno nalazimo nekoga.

Belivuk: Koliko si boravio u Atini?

Lalić: U dva navrata po desetak dana, aktivno sam se kretao.

Što se ljutiš, sunce moje

poslednja fotografija dedovića i stamatovića
poslednja fotografija dedovića i stamatovićafoto: Privatna arhiva

Svedok-okrivljeni je potom izneo i dokaze da su Ljubomir Lainović i Milija Brašnjević navodno izvršili egzekuciju i da se Lainović žalio da ga je Miljković terao da vozi bicikl kako bi što lakše i brže pobegao s mesta zločina.

Belivuk: Rekao si da si u Atini boravio po mom nalogu i nalogu Miljkovića, a da si se vratio jer si mislio da je akcija otkazana?

Lalić: Nije bilo aktivnosti, udarili smo u zid i sigurno se nisam vratio, kao što nisam ni otišao samoinicijativno, ili ste mi naložili vi ili Zvicer.

Lalić je, podsetimo, ranije na suđenju otkrio jezive detalje ove likvidacije, u kojoj su navodno učestvovali Ljubomir Lainović i Milija Brašnjević, gde je otkrio da je Brašnjević ubio Dedovića i "da je dobio metak u čelo i da mu je glava pala u tanjir".

ubistvo u elitnom restoranu u atini
ubistvo u elitnom restoranu u atinifoto: Printscreen / Star.gr

Na suđenju je tada bilo reči da je likvidacija koštala dva miliona evra i da je Radoje Zvicer naručio njihovo ubistvo. Podsetimo, Dedović i Stamatović ubijeni su pred suprugama i decom u restoranu u Atini. Na suđenju su juče pale teške reči:

Belivuk: Što se ljutiš, sunce moje. Znači, nama je javljeno da država kreće na nas, a mi sklanjamo mašine za drogu, a ne sklanjamo mašinu za mlevenje.

Lalić: Bili ste sigurni da ne znaju za tu kuću i da je nema ni na mapi. Složićeš se sa mnom.

Belivuk: S tobom ne mogu da se složim ni da se Zemlja okrene!

Homoseksualci i ćevapi

llaić pominjao i miljkoivća, ali i odbeglog vođu kavačkog klana
llaić pominjao i miljkoivća, ali i odbeglog vođu kavačkog klanafoto: Dado Đilas, Printscreen, Privatna arhiva, Ilustracija

Belivuk: Rekao si da nisi homoseksualac, da imaš devojku, a onda pitaš Miljkovića da li se seća kad ste se ljubili?

Lalić: Pitao sam ga da li smo se ljubili.

Belivuk: On je ovde izneo tvrdnju da je moj najbolji prijatelj homoseksualac, ali ajde, neću zbog vas, sudija, da čitam sad.

Belivuk: Jesu li se nekad od nekoga pravili ćevapi?

Lalić: Ne da ja znam, da li si ti idiot, pošto sve lažeš.

Na cedilu

Lalić: "Kavčani" su nas izdali, nisu nam ni kantinu uplatili

Srđan Lalić, dok ga je ispitivao Veljko Belivuk, izjavio je da su bili drugovi, ali da je rešio da progovori i postane svedok-saradnik jer su ih izdale vođe kavačkog klana, koje im, kada su uhapšeni u februaru, ni kantinu nisu uplaćivale.

radoje zvicer
radoje zvicerfoto: detective-info.com.ua

- Kao razlog za potpisivanje sporazuma naveo si odnose u kavačkom klanu i lične razloge. Koji su to? - pitao je Belivuk.

- Recimo, nisu nam uplaćivali kantinu mesecima, jednostavno, kriminalna grupa koja tako brine o svojim članovima na početku, kako li će tek posle. Ali mnogo ih je, jedan od njih je da ne želim da mi Miljković priča šta da govorim, želim sam da odlučim, ti njihovi politički motivi, u tome nisam želeo da učestvujem - objasnio je Lalić.

Prema njegovim rečima, a to je i ranije tvrdio, kavački klan ostavio je svoj ogranak na cedilu i nastavio da posluje "kao da im nije 30 ljudi oduzeto".

Ko je vođa klana

Miljković krojio kapu

Veljko Belivuk, koji je još od hapšenja klana označen kao vođa i prvooptuženi, pitao je svedoka-saradnika da se izjasni ko je zaista bio na čelu klana.

- Vas dvojica ste bili vođe, ali zapitaj se ko je krojio politiku. Dominantnije je bilo Miljkovićevo mišljenje pred hapšenje - odgovorio mu je Lalić i dodao:

belivuk i miljković
belivuk i miljkovićfoto: Kurir.rs

- Vidite i ovde, Miljković vodi odbranu, a ne advokati, svima vodi odbranu. Mogao bi da se zapitaš ko ti je krojio kapu i zašto si sad ovde!

Podsetimo, Lalić je na ročištu održanom u novembru prošle godine, dok ga je ispitivao Marko Miljković, rekao da je imao saznanja i da je Miljković planirao da se reši Belivuka kako bi preuzeo klan.

- Rekao si mi da nam preti opasnost od Belivuka i da mu njegova supruga, kako si je nazvao, krmača debela, ispira mozak - rekao je tada Lalić Miljkoviću.

(Kurir.rs - Ekipa Kurira)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track