Vesti

0

Novi slučaj malih boginja registrovan u Novom Sadu

Izvor: rts.rs

Novi slučaj malih boginja registrovan u Novom Sadu

Izvor: pixabay

Potvrđen je još jedan slučaj malih boginja u Srbiji, kod nevakcinisanog devetogodišnjeg deteta iz Novog Sada. Ukupno je do sada registrovano 25 slučajeva morbila, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".
 
U Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", morbile su potvrđene kod nevakcinisane osobe stare devet godina iz Novog Sada.
 
Obolela osoba bila je, kako se ističe u saopštenju, najpre hospitalizovana u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, odakle je, zbog komplikacija osnovnog oboljenja, upućena u Univerzitetsku dečju kliniku Tiršova koja je prijavila slučaj sumnje na morbile, a Gradski zavod za javno zdravlje Beograd sproveo je epidemiološko ispitivanje.
 
Na teritoriji Smedereva registrovana su ukupno 24 slučaja morbila, od kojih su 23 potvrđena u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", dok je kod jedne obolele osobe u pitanju porodični kontakt sa laboratorijski potvrđenim slučajem.
 
Radi se o 14 nevakcinisanih osoba ispod dve godine života, tri osobe predškolskog uzrasta i sedam odraslih osoba sa nepoznatim i nepotpunim vakcinalnim statusom.
 
Komplikacija u vidu upale pluća zabeležena je kod dvoje obolele dece.
 
Epidemija u Smederevu prijavljena 12. januara 
 
Zavod za javno zdravlje Požarevac 12. januara prijavio je epidemiju u Smederevu. Epidemiološka služba Zavoda sprovodi epidemiološko istraživanje i koordinira merama sprečavanja širenja bolesti.
 
Od 11. januara na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Republike Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji (prijava sumnje, laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba, vakcinacija osetljivih osoba iz kontakta unutar 72 sata).
 
"Imajući u vidu navedene okolnosti, period zaraznosti, sezonost, ostvarene kontakte, mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljeg, odnosno najmanje do isteka perioda dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa procenom epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Republike", navodi se u saopštenju.
 
Tokom 2020. i 2021. registrovane najniže vrednosti obuhvata MMR vakcinom
 
Pandemija kovida, odnosno primena medicinskih i nemedicinskih mera prevencije, nesumnjivo je uticala i na kretanje drugih zaraznih bolesti, uključujući i male boginje, na teritoriji Evrope.
 
Prema podacima SZO, odnosno ECDC-a, beleži se porast broja slučajeva morbila tokom 2022. godine u odnosu na 2021. godinu. Zaključno sa septembrom prošle godine, registrovano je 555 slučajeva morbila u 27 zemalja Evrope (u 10 je registrovano oko 90 odsto svih slučajeva), dok je 2021. godine registrovano 160 slučajeva. Među obolelima nije bilo hospitalizovanih, ni umrlih. Prema podacima ECDC-a, od početka 2023. godine registruju se oboleli u Nemačkoj i Italiji.
 
Za vreme trajanja pandemije u skoro četvrtini zemalja sveta je prekidana ili odlagana imunizacija MMR vakcinom, a u velikom broju zemalja došlo je do značajnog pada obuhvata.
 
Tokom 2020. i 2021. godine u Srbiji su registrovane najniže vrednosti obuhvata MMR vakcinom u poslednjih dvadeset godina. Obuhvat ovom vakcinom u drugoj godini života u 2020. godini iznosio je 78,1 odsto, a u 2021. godini svega 74,8 odsto. Obuhvat drugom dozom, pre upisa u prvi razred osnovne škole, u 2021. godini iznosio je 85,8 odsto. Prikupljanje podataka o obuhvatu MMR vakcinom u 2022. godini je u toku. Ciljne vrednosti obuhvata svim vakcinama iznose 95 odsto.
 
U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine, registrovano je oko 5.800 obolelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom. Jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama. U toj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR