Вести:

петак, 3. фебруар 2023.

Умро је Јован Зизиулас – један од водећих разарача СПЦ

петак, 3. фебруар 2023. | Уреднички колегијум 0

Умро је Јован Зизиулас – један од водећих разарача СПЦ Како преноси грчка информативна агенција црквених новости „Ромфеа“, 2. фебруара 2023. године умро је титуларни (без пастве) митрополит пергамски Јован Зизиулас.

#ЈванЗизиулас #Екуменизам #Јерес #Вера #православље #СПЦ #Kosovo #Metohija #KMnovine #vesti

За оне који не знају, Зизиулас је изумитељ литургијских новотарија и јереси, чије је инсталирање у СПЦ почело почетком 90-тих година 20. века. Он је духовни отац свих српских новотараца – покојних Амфилохија Радовића и Атанасија Јевтића, као и актуелних – браничевског Игњатија и бачког Иринеја.

Као што је познато, новотарци су на Богословском факултету у Београду још деведесетих година избацили православну догматику Оца Јустина Поповића, а увели јеретичу Јована Зизиуласа. Тиме је Ватикан, преко Фанара, ударио у сами темељ Светосавља. Будући свештеници и вероучитељи, отада више нису учили науку по Богу, већ по ђаволу. Између осталог, главни експонент и предавач јеретичке догматике Јована Зизуласа, епископ браничевски Игњатије Мидић, их учи да је хомосексуалност природна, да су заповести Божије променљиве, да се морал мења, да је душа смртна, да је епископ Христос, да су митарства бајка и још много и много других небулоза...

Према писању „Ромфеа“, 92-годишњи клирик Фанара је последње дане живота провео у болници Сисманоглио са позитивним тестом на корона вирус.

Зизиулас је рођен 10. јануара 1931. године у сиротишту Козани. Био је ученик протојереја Георгија Флоровског. Студирао је теологију на Аристотеловом универзитету у Солуну и на Атинском универзитету, који је дипломирао 1955. године.


Рушитељи СПЦ на окупу -
јеретик митрополит пергамски Јован Зизиулас и његова духовна деца епископ браничевски Игњатије Мидић и бивши епископ Атанасије Јефтић

Зизиулас је дуго био потпредседник Комитета за дијалог између „православних“ и римокатоличких екумениста, а представљао је и Фанар на неколико међународних скупштина. Био је члан Централног комитета и Комитета вере и поретка свејеретичког „Светског савета цркава“.

Сматра се да је управо новотарско „богословље“ митрополита Јована Зизиуласа послужило као основа за даљи развој фанариотске теорије „првих без равних“, чији је активни проповедник, поред патријарха Вартоломеја, поглавар америчког егзархата Константинкопољске патријаршије архиепископ Елпидофор.





* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама.



 



Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



Извор: Борба за веру    :: © 2014 - 2023 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине