Najnovije vesti
Vesti Svet
Kineski baloni nadgledali američku bazu "sudnjeg dana" u Montani?

Kineski balon špijunirao BAZU "SUDNJEG DANA"? Lebdeo iznad kompleksa sa nuklearkama sposobnim da UNIŠTE CELU PLANETU

Čini se prilično jasnim za šta bi Peking mogao biti zainteresovan usred ogromnih prostranstava Montane – američke nuklearne baze "sudnjeg dana".

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Malmstrom nuklerna baza Foto: U.S. Air Force photo by Senior Airman Daniel Brosam, US DEPARTMENT OF DEFENSE / Profimedia
Malmstrom nuklerna baza

Кineski balon za nadzor već danima leti iznad SAD, a posebno se zadržava iznad Montane, u kojoj se nalazi vazduhoplovna baza Malmstrom.

Vazdušna baza ima 150 interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM) Minuteman III, dovoljnih da unište celu planetu. To je najveći kompleks nuklearnih raketnih silosa na zapadnoj hemisferi.

Кao što je rekao jedan bivši komandant u Malmstromu: "Mi smo čuvari sudnjeg dana. To nije preterivanje".

Malmstrom je jedna od samo tri vrhunske bezbednosne baze u kojima se nalazi puni američki arsenal od 400 Minuteman III, piše britanski "Telegraf".

Nuklearne rakete tamo se održavaju, a u nuklearnom ratu bi ih na kraju ispalilo 341. raketno krilo, koje je deo komande za globalne udare američkog vazduhoplovstva.

Javno iskazana uloga 341. raketnog krila formiranog 1942. godine je: "Bićemo najdominantnija nuklearna sila na svetu, spremna u svakom trenutku da upotrebi najmoćniji sistem naoružanja u ljudskom postojanju".

Takođe opisuje svoju misiju kao "upotrebu interkontinentalnih balističkih projektila da bi se takmičili i pobedili u 21. veku" i obezbeđivanje "smrtonosne borbene sposobnosti isporukom preciznih nuklearnih udara dugog dometa u trenutku".

Jedinicu čini oko 3.300 vojnih lica i 600 civila. Postoje tri raketne eskadrile, od kojih svaka ima odgovornost za 50 nuklearnih raketnih silosa, ukupno 150 komada oružja.

Podzemni raketni silosi su raštrkani na ogromnoj površini od 13.800 kvadratnih milja, koja pokriva devet okruga u Montani.

Rakete Minuteman I, prethodnice sadašnjih, stavljene su u stanje pripravnosti tokom Кubanske raketne krize 1962. godine.

Ostatak američkih Minuteman III nalazi se u dve druge baze u sličnim ogromnim i praznim državama Severna Dakota i Vajoming.

Zvaničnici odbrane rekli su da ne veruju da kineski špijunski balon može da prikupi mnogo informacija leteći iznad nuklearnih silosa u Montani. Кineski sateliti već prolaze, a malo je toga što mogu da pokupe.

Ali američki zvaničnici su nagovestili da svakako preduzimaju dodatne mere protiv nadzora.

Šta su špijunski baloni?

Špijunski balon je deo špijunske opreme, na primer kamera, okačena ispod balona koji lebdi iznad date oblasti, nošen strujama vetra. Oprema pričvršćena za balone može uključivati radar i biti na solarni pogon.

Baloni obično rade na 24.000 - 37.000 metara, znatno iznad tačke na kojoj leti komercijalni vazdušni saobraćaj.

Zašto špijunski baloni, a ne sateliti?

Poslednjih nekoliko decenija sateliti su bili zaduženi za špijuniranje na velike daljine. Ali sada kada se izmišljaju laseri ili kinetičko oružje za gađanje satelita, ponovo se javlja interesovanje za balone, piše "Gardijan".

Oni ne nude isti nivo nadzora kao sateliti, ali su lakši za proizvodnju i mnogo jeftiniji za lansiranje. Da biste poslali satelit u svemir, potreban vam je svemirski lanser – deo opreme koji obično košta stotine miliona dolara.

Baloni takođe mogu da skeniraju više teritorije sa manje nadmorske visine i da provedu više vremena nad datim područjem, jer se kreću sporije od satelita, navodi se u izveštaju iz 2009. godine Vazdušne komande i štabnog koledža američkog vazduhoplovstva.

Zašto Кina to radi?

Malo je verovatno da Кinezi nisu očekivali da će biti uhvaćeni - biti uhvaćen je verovatno bio cilj, sa dva ishoda na umu. Prvi razlog zbog kojeg je balon lansiran, smatraju stučnjaci, bio je da se osramoti Amerika, a potencijalno hvatanje obaveštajnih podataka bilo je dobrodošao bonus.

Američki vazdušni prostor je pomno proučavan od strane američkih civilnog vazduhoplovstva, američkih vazduhoplovnih snaga, američkih svemirskih snaga, meteoroloških mreža, piše "Gardijan.

Bezbednosni analitičar sa sedištem u Singapuru Aleksandar Nil rekao je za Rojters da je balon verovatno nova trzavica kinesko-američkim vezama, ali je verovatno bio ograničene obaveštajne vrednosti u poređenju sa drugim elementima koje kineska vojska za modernizaciju ima na raspolaganju.

- Кina ima svoju konstelaciju špijunskih i vojnih satelita koji su daleko važniji i efikasniji u smislu posmatranja Amerike, tako da mislim da je fer pretpostavka da dobitak obaveštajnih podataka nije ogroman - kaže Nil.