Dobitnik NIN-ove nagrade pisao Đokoviću: Sačuvajmo pogled sa Kalemegdana

Pisac i dobitnik NIN-ove nagrade Dejan Atanacković uputio je otvoreno pismo najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću u vezi sa planova za izgradnju objekata u podnožju Kalemegdana.

Atanacković je otvoreno pismo Đokoviću objavio u Danasu, a nakon toga i na svom Fejsbuk profilu.

Kako navodi na početku pisma, javnost je već godinama upućena i sa nevericom prati planove Đokovićeve porodične firme o gradnji objekata, poslovnih, stambenih i komercijalnih, u podnožju Kalemegdana, na području koje čini celinu sa kulturnim dobrom najvišeg značaja, Beogradskom tvrđavom, spomenikom kulture jednako važnim po stepenu zaštite koliko, recimo, manastir Studenica.
 
"Potrebno je znati, a pretpostavljam da to ne moram da posebno naglašavam, da je jedan spomenik kulture definisan ne samo materijalom od kojeg je sazdan, već i svojim prirodnim okruženjem, vizurama od i ka spomeniku, a Vas kao Beograđanina siguran sam da ne treba podsećati od kakvog je značaja za identitet, kulturu i sećanje grada pogled sa Kalemegdana prema rekama i koliko je svaki stanovnik ovog grada na taj pogled ponosan", piše Atanacković.
Dodaje da se Republički zavod za zaštitu spomenika jasno i nedvosmisleno usprotivio planu detaljne regulacije kojim se mimo procedura dozvoljava gradnja na tom području. 
 
"Kao što sigurno znate, oko Kalemegdana se već godinama vode borbe građana protiv štetnih odluka gradskih vlasti, borbe za javni interes i kulturni identitet, nekad uspešne, nekad neuspešne, kako bi se najvažniji spomenik kulture Beograda sačuvao. Uspeli smo da se odbranimo, za sada, od besmislene i sulude 'gondole', između ostalog i velikim zalaganjem panevropske organizacije za zaštitu kulturnog nasleđa Evropa Nostra. Nismo uspeli da se odbranimo od gradnje K-distrikta čime je potpuno i definitivno uništen čitav jedan segment tvrđave, arheološki slojevi, pa i deo pogleda sa tvrđave prema rekama", navodi Atanacković.
 
On podseća na to da se Đokovićev advokat obratio novinarima BIRN-a, koji su pisali o planovima za ovaj prostor. Advokat je naglasio da će gradnja spomenutih objekata biti u skladu sa svim zakonima i propisima. Ipak, Atanacković podseća na to da je sam postupak davanja saglasnosti za gradnju u podnožju Kalemegdana jedan od tipičnih primera legalizovanog bezakonja, tačnije da je deo sistema korupcije kojim se menja namena čitavih delova grada, kvartova, zaštićenih celina, zelenih površina, itd.
 
"Tajnim ili naprosto nezakonitim ugovorima, hiljade hektara teritorije Beograda otimaju se od građana i pretvaraju u eksteritorijalne posede privatnih kompanija. Već čitavu deceniju vlast koja u kontinuitetu drži Beograd u šaci ostavlja za sobom devastiran grad, upropašćenu infrastrukturu, zagađenje koje nikada u istoriji Beograda nije zabeleženo, a uz to i takav broj srušenih zdanja od arhitektonskog značaja koji se može jedino uporediti sa bombardovanjem tokom Drugog svetskog rata", stoji u pismu.
Dejan Atanacković, koji je odbornik u Skupštini Beograda sa opozicione liste Moramo, kaže da će mnogi, uključujući i Đokovića, primetiti da mu se obraća ne samo kao građanin, već i kao neko ko zastupa politiku koja se snažno suprotstavlja režimu. 
 
"Verujem da postoje stvari koje se naprosto snagom argumenata izdižu daleko iznad svake političke, stranačke, pa i bilo kakve lične motivisanosti, a koje se nesumnjivo moraju sagledati u svetlu jedine stvari koja nas se svih zajedno jednako tiče - javnog interesa. Javni interes jednog grada i njegovih građana jeste da gradom upravljaju zakon, stručnost i dobre namere", dodaje Atanacković.
 
Pisac u završnom delu iskazuje uverenje da Đokoviću, kao sportisti, odnosno sportisti posvećenom humanitarnom radu, niko ne mora da drži moralne pridike, niti mu je to namera, zato što su u suštini sporta sadržane mnoge životne vrednosti - poštovanja pravila igre, fer pleja, pa i jednog svojevrsnog viteštva koje mnogi građani Srbije s Vama poistovećuju.
 
"Ali nažalost, mi ovde u Beogradu imamo i takav primer da će jedan, nekada vrhunski sportista, sada čelnik grada, ostati zapamćen ne kao šampion u svom sportu već kao šampion divlje gradnje, šampion nezakonitih legalizacija i zloupotrebe javnog novca. Iskreno sam uveren da to neće i ne može da bude slučaj sa Vama i zato Vas molim da u interesu Beograda, naše istorije, kulture, u interesu naših lepih, iako prekomerno zagađenih reka, poslušate zaključke struke posvećene zaštiti, kao i molbe građana, te da doprinesete da se sačuva naše zajedničko kulturno nasleđe, pa i da se zauzmete za njegovo dodatno stručno valorizovanje, odlukom o odustajanju od projekta gradnje za koji Vam je vlast zaobilaznim i nezakonitim putem dala dozvolu. Jedan Novak Đoković nema nijedan razlog da prihvata nameštene mečeve. Usprotivite se tome", zaključuje se u otvorenom pismu.
  • Muharem Beogradjanin

    03.02.2023 15:34
    Kompliment
    Kompliment Noletu za njegove sportske uspeche. Broi 1 u svetu je nesto sto je jako
    izuzetno i neustvarljivo za miliarde ljudi na svetu. Nole nemoj da upropastis sve sto si u zivotu postigao zbog Kalisa. Ostani privrzen svom sportu i ostani zauvek na prvom mestu. Broj1 u svetu.
  • Petar

    03.02.2023 15:01
    Razočaran sam
    Veoma sam razočaran da se pored Sapica sada i Novak Đoković vezuje za ponašanje koje ne priliči jednom sportskom šampionu. Dokle ide ta alavost? Zar je moguće da rade protiv grada i njegovih građana koji su im toliko puta pružali podrsku? To je ravno izdaji po kojoj će i Vučić biti upamćen. Niko normalan ne bi želeo da mu se ime pominje u bilo kakvoj vezi sa Vucicem i SNS strankom.
  • Kaja

    03.02.2023 13:35
    Toliko osvojenih trofeja uz koje ide ograman novac. Ne želim da brojim koliko je Novak zaradio, i ne treba niko da broji, veliki je on sportista i sve je zaradio svojim radom. Pitam se šta ćemu još novca? Da li je pored bogastva koje ima potrebno da otima od naroda koji ga voli i podržava sve ove godine?
    Taj prostor je javno dobro, na korist svima nama, ostavite ga građanima Srbije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.