03. februar  2023. 10.24  →  20.31 | Izvor: RTV

Proizvođači suhomesnatih proizvoda: Loša sezona za sušenje mesa

BEŠKA -

Vremenski uslovi i trenutne temperature nepogodne su za proces sušenja mesa. Kako kažu proizvođači suhomesnatih proizvoda, povećana vlažnost vazduha i nedostatak mraza usporava sušenje koje ide teže, i sezona sušenja se može okarakterisati kao loša.

video icon

Vremenske prilike i povećana vlažnost vazduha ne ide na ruku mnogim poljoprovrednim kulturama, kao ni proizvodnji suhomesnatih proizvoda koji se nalaze u fazi ili procesu sušenja u ovom periodu. Sušenje mesa je otežano  ili  sporo, a posledice se mogu primetiti na samim proizvodima, tako da proizvođači se baš i ne raduju ovoj sezoni sušenja koja je okarakterisana kao loša.

dopisnica, iz, banata, suvo, dimljeno, meso, pusnica, disnotor, svinjokolj

Mraz je taj koji omogućava idealne uslove za sušenje mesa, dnevne temperature do 4 stepena i noći u blagom minusu.

Proizvodima kojima je u optimalnim zimskim uslovima potrebno do mesec dana za sušenje sada će rok biti produžen za minimum još mesec dana, ako ne i dva, kako bi kvalitetno bili osušeni i spremni za konzumaciju.