Svet

0

SAD i Kanada pratile špijunski balon iznad Severne Amerike

Autor: TKĐ

Izvor: Beta

SAD i Kanada pratile špijunski balon iznad Severne Amerike

Izvor: Beta/AP/Larry Mayer

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kanada su danas pratile najmanje jedan špijunski balon koji je leteo na velikoj visini iznad Severne Amerike i osetljivih vojnih lokacija.
 
 
Pentagon je sinoć objavio prisustvo balona u vazdušnom prostoru SAD, a kanadska vlada je danas saopštila da istražuje "drugi potencijalni incident".
 
Na zahtev predsednika SAD Džozefa Bajdena, Pentagon je razmatrao obaranje balona, ali je procenjeno da bi to bio rizik za ljude na zemlji, rekao je jedan neimenovani američki zvaničnik. 
 
"Ne sumnjamo da je balon iz Kine", dodao je on.
 
Portparol Pentagona Pat Rajder rekao je da SAD i Kanada nadgledaju putanju balona.
 
"Balon trenutno leti na visini znatno iznad komercijalnog vazdušnog saobraćaja. Ne predstavlja vojnu ili fizičku pretnju onima na zemlji", navodi se u saopštenju.
 
"Kanađani su bezbedni i Kanada preduzima korake da sačuva vazdušni prostor bezbednim, uključujući praćenje potencijalnog drugog incidenta", saopštilo je kanadsko Ministarstva odbrane, ne navodeći detalje. 
 
Kanada nije saopštila da se sumnja da je balon iz Kine.
 
Kina razmatra izveštaj o špijunskom balonu iznad SAD 
 
Kina je danas saopštila da razmatra izveštaje SAD po kojima je kineski špijunski balon uočen da leti američkim vazdušnim prostorom i pozvala na smirenost.
 
Portparol ministarstva spoljnih poslova Mao Ning izjavio je da nema informacije o tome da li će se nastaviti planirana poseta Kini američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.
 
"Kina je odgovorna država i uvek strikno poštuje medjunarodno pravo i nema nameru da narušava teritoriju i vazdušni prostor bilo koje suverene zemlje. Što se tiče balona, razmatramo i proveravamo situaciju i nadamo se da će se obe strane sa njom nositi mirno i pažljivo", rekao je Mao.
 
SAD i Kanada su danas saopštile da su pratile špijunski balon koji je leteo na velikoj visini iznad Severne Amerike i iznad osetljivih vojnih lokacija.
 
Pentagon je sinoć objavio prisustvo balona za koji smatra da je kineski u vazdušnom prostoru SAD, a kanadska vlada je danas saopštila da istražuje "drugi potencijalni incident".
 
Blinken je trebalo da danas stigne u Kinu u vreme zaoštrenog odnosa između Pekinga i Vašingtona oko pitanja trgovine, Tajvana, zaštite ljudskih prava i teritorijalnih pretenzija Kine u Južnom kineskom moru.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR