Capital.ba

Hakeri iz Sjeverne Koreje kradu najviše digitalnog novca

03.02.2023. / 10:01

PJONGJANG – Iako je Sjeverna Koreja na glasu kao tehnološki nerazvijena, ova zemlja je predvodnica u krađi kriptovaluta na globalnom nivou.

žurnal

FOTO: Pixabay

Hakeri iz ove zemlje su prošle godine ukrali digitalnog novca u vrijednosti od 1,7 milijardi dolara, rekli su iz kompanije “Chainalysis” koja se bavi analizom kriptotržišta. Ovo je četiri puta veća suma od one koju su uspjeli da uzmu u 2021. godini.

Koliko je to ozbiljna brojka pokazuje podatak da se sjevernokorejskim hakerima pripisuje skoro polovina vrijednosti ukradenih kriptovaluta na cijeloj planeti. Prošle godine je nelegalnim metodama, otuđeno ukupno 3,8 milijardi dolara digitalnog novca. Ovo je za pola milijarde dolara više nego što je ukradeno 2021. godine.

Dobar dio tog iznosa prošao je kroz ruke, odnosno tastature, sjevernokorejskih hakera.

Sumnja se da ih podržanva država i da će dio tog novca biti iskorišćen za nastavak finansiranja razvoja nuklearnog naoružanja.

Američki bezbjednjaci već su izračunali da će trećina tog novca završiti u programu za razvoj oružja.

Takođe, dodaje se u ovom izvještaju, postoje ozbiljne indicije da je Sjeverna Koreja uključena i u “pranje” digitalnog novca i NFT-ova koje su ukrali drugi hakeri, kao i da je uključena u neke akcije grupe “Lazarus“ koja je naveliko krala kriptovalute. Biznis i finansije.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!