Namirnice koje mogu da pogoršaju simptome gripa 1Foto: Pixabay/Lolame

Jedenje hrane bogate hranljivim materijama je korisno bez obzira na vrstu bolesti, ali nije sva hrana stvorena jednaka.

Kada imate grip ili prehladu, može izgledati kao da ništa ne može učiniti da se osećate bolje ili gore. Međutim, što je čudno, neke namirnice zapravo mogu pogoršati simptome gripa, a da to niste ni svesni.

Grip često otežava jelo jer simptomi mogu izazvati mučninu ili stomačne probleme. Mučnina može smanjiti želju za jelom, a gastrointestinalni simptomi kao što su povraćanje i dijareja mogu se pokrenuti ako se hrana konzumira prerano.

Jedenje hrane bogate hranljivim materijama je korisno bez obzira na vrstu bolesti, ali nije sva hrana stvorena jednaka. Iako je udobna hrana ono što želite kada se ne osećate dobro, to neće nužno učiniti da se osećate bolje. Ove četiri namirnice treba da izbegavate kada imate grip ili prehladu, piše Health.

Masna hrana

Kada patite od stomačnih tegoba, ali i kada imate temperaturu, pokušajte da izbegavate namirnice koje se teško razgrađuju i koje su štetne za vaš gastrointestinalni sistem.

Treba izbegavati ili ograničiti hranu bogatu zasićenim mastima, kao i prženu, masnu hranu.

Slatka hrana ili slatka pića

Možda mislite da su voćni sokovi bogati vitaminom C vaša najbolja opcija kada ste bolesni, ali većina ovih opcija nije nutritivno bogata i može izazvati pustoš u vašem trenutnom stanju. Pijte vodu, izbegavajte slatkiše i odmorite se, i telo i duh.

Teško svarljive žitarice

Grip povremeno izaziva stomačne tegobe, pa se preporučuje da se držite lako svarljive hrane kao što su jednostavni/rafinisani ugljeni hidrati. Namirnice poput suvih slanih krekera, tosta i pereca su lake za vaš stomak i najverovatnije će se „tolerisati“ kada imate grip.

Pića sa kofeinom i alkohol

Povišena temperatura i pojačano znojenje… U ovom slučaju morate obratiti pažnju na dehidraciju organizma. Naročito kada imate temperaturu.

Kofein i alkohol mogu pogoršati vaše simptome (posebno one koji se odnose na stomačne probleme), pa se preporučuje da pijete vodu i druge bistre tečnosti tokom dana kako biste ostali hidrirani, prenosi N1 Zagreb pozivajući se na Večernji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari