Dostupni linkovi

Španija i Maroko obnovili veze novim sporazumima, uključujući i migracije


Dečak i muškarac pokušavaju da pređu ogradu od bodljikave žice na granici Maroka i Španije, van španske enklave Ceute, maj 2021.
Dečak i muškarac pokušavaju da pređu ogradu od bodljikave žice na granici Maroka i Španije, van španske enklave Ceute, maj 2021.

Vlade Španije i Maroka potpisale su u četvrtak, 2. februara oko 20 sporazuma, među kojima su sporazumi o upravljanju migracijama i jačanju španskih investicija u Maroku, usaglašenih na sastancima čiji cilj je bio ublažavanje diplomatskih tenzija vezanih za spornu Zapadnu Saharu.

Maroko je saveznik zapadnih sila u borbi protiv ekstremizma i važan u pomaganju u migrantskoj politici EU, rekao je španski premijer Pedro Sančes koji je pozdravio, kako je rekao, korak u izgradnji poverenja na ceremoniji potpisivanja u Rabatu.

Među potpisanim dokumentima je paket od 800 miliona evra za podsticanje investicija španskh firmi u Maroku, dva memoranduma o migraciji i nekoliko sporazuma za obrazovanje i profesionalnu obuku.

Na sastancima je učestvovalo 11 španskih i 13 marokanskih ministara. Među sporazumima je i sporazum o otvaranju carinskih kancelarija na prelazima u španskim severnoafričkim enklavama Seute i Melilje, koje Maroko zvanično ne priznaje kao evropske teritorije.

Potpisivanje sporazuma trebalo bi da bude podsticaj privredama sa obe strane granice, navodi agencija Asošijejted pres (AP).

Pre pandemije COVID-a 19, ti porozni kopneni prelazi su propuštali krijumčarenu robu, a sada je cilj da se roba kreće u kamionima sa potpuno plaćenim dažbinama.

Na pomenutim granicama se takođe događaju tragedije za Afrikance koji povremeno pokušavaju da provale kroz ogradu u nadi da će moći da nastave put dalje do kontinentalne Evrope.

Policijske metode na granicama Španije i Maroka došle su pod lupu javnosti kada je stradalo najmanje 23 Afrikanca, uglavnom izbeglica iz Sudana u pokušaju da probiju ogradu kod Melilje prošle godine.

Maroko je dobio ekonomsku podršku od EU u zamenu za suzbijanje migracija u Španiju, ali u tim naporima Maroko nije uspeo u potpunosti da zaustavi hiljade ljudi, uključujući mlade Marokance koji traže bolji život u Evropi.

Marokanci predstavljaju najveću pojedinačnu stranu zajednicu u Španiji sa 800.000 ljudi. Španija je najveći strani investitor u Maroku, zbog čega je ekonomska saradnja glavni prioritet za marokansku vladu.

Poseta španske vlade se vidi kao nastojanje da se dobije nešto opipljivo za diplomatske napore o popravljanju veza sa Marokom posle porasta tenzija oko Zapadne Sahare, bivše španske kolonije pripojene Maroku 1975. godine.

Španija je izazvala bes Maroka 2021. godine kada je dozvolila borcu za nezavisnost Zapadne Sahare da traži lečenje u španskoj bolnici. Sančes je tada, da bi smirio tenzije, doneo spornu odluku da Španija podrži marokansku viziju za budućnost te teritorije - više autonomije, ali unutar kontrole Maroka.

To je s druge strane razljutilo Alžir, važni snabdevač gasa za Španiju i zemlju koja podržava Front Polisario, pokret koji se borio za nezavisnost Zapadne Sahare, podseća agencija AP.

XS
SM
MD
LG