Najnovije vesti
Vesti Politika
Srpski analitičar o interesu SAD "Želja je da se region Zapadnog Balkana pacifikuje do kraja"

Srpski analitičar o interesu SAD "Želja je da se region Zapadnog Balkana pacifikuje do kraja"

Programski direktor organizacije Novi treći put Dimitrije Milić izjavio je danas da je sada u interesu SAD da se region Zapadnog Balkana pacifikuje do kraja, jer je, kako je rekao, ''poslednji organski region Evrope koji nije u potpunosti integrisan u EU i NATO''.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Dimitrije Milić Foto: @DimitrijeMilic, Twiter / Drustvene mreze
Dimitrije Milić

- Region, koji iako ima u zbiru manje stanovnika nego jedna Rumunija proizvodi mnogo više problema nego što veličina to govori. Želja je da se ti problemi konačno zatvore i iz tog razloga postoji odlučnost, a sa kosovske strane, vi želite da na neki način ometate rešavanje tog pitanja onda i radite protiv američkih interesa. Tako da, očekivano je da će SAD pokazivati neki vid sankcija u odnosu na takvo ponašanje - rekao je Milić za Tanjug.

Blic preporučuje

U slučaju, KiM, dodaje Milić, američki interes je da se sprovede Zajednica srpskih opština u delo, kao jedini garant da će region biti stabilan.

- Kao garant, da ćemo na Kosovu imati neku stabilnost između različitih etničkih zajednica. Kada SAD u kontekstu Kosova stoje iza nečega, a to je u ovom slučaju sprovođenje ZSO, to bi za Beograd trebalo da bude pozitivno - rekao je Milić.

Srpska zajednica na Kosovu, ističe Milić, s obzirom na svoju brojnost i uticaj može da očekuje, kako je rekao, "više od organizacije, a manje od entiteta".

- Neka forma organizovanosti će morati da se sprovede, a koja je u skladu sa kosovskim ustavom. Da li će to biti nazvano na jedan ili na drugi način, bitno je ono suštiniski, a to je da treba da bude alat srpske zajednice na Kosovu, i one koja je u četiri opštine na severu i ona koja je u različitim enklavama ispod Ibra, da mogu da na neki način funkcionišu da ima neke nadležnosti, budžet i da može da artikuliše svoje interese u okviru kosovskog sistema - ocenio je Milić.

Što se tiče "elemenata pritisaka", Milić ističe da Zapad ima različite forme za Beograd i različite forme za Prištnu.

- Što se tiče kosovske strane pritisak uvek ide u smeru razgrađivanja već postignutog u sferi zaokruživanja kosovske državnosti, u smislu vraćanja nazad određenih pitanja koja su već dostignuta. Tako da se onda i vladi u Prištini manje isplati da ne bude konsrtuktivna jer će gubiti već ono što je dobijeno. Što se tiče Srbije to su uvek ekonomski elementi, odnosno restriktivnije mere koje se tiču ekonomske saradnje sa EU - rekao je Milić.

(Tanjug)