Vesti

0

Izvori EU: Ustavni sud Kosova nije osporio uspostavljanje ZSO

Autor: SA

Izvor: Beta

Izvori EU: Ustavni sud Kosova nije osporio uspostavljanje ZSO

Izvor: Beta/Saša Đorđević

Sprovođenje međunarodne pravne obaveze o uspostavljanju Zajednice srpskih opština (ZSO), uz povratak srpskih predstavnika u kosovske institucije će značiti da kriza i nasilja na Kosovu više neće i ne sme biti, a to bi stvorilo potpuno druge prilike i okruženje za Dijalog Beograd-Priština o konačnom uređenju njihovih odnosa.

To su agenciji Beta u Briselu rekli zvaničnici bliski naporima Evropske unije i SAD da se kao prvi ključni korak i uslov krene u primenu sporazuma o ZSO i naglasili da ni kosovski ustavni sud u mišljenju o ZSO 2016. godine ni na koji način nije rekao da se protivi stvaranju ZSO, iako je stavio neke primedbe.

Ovi izvori EU su time odgovorili na pitanje kako se u Briselu i prestonicama Unije gleda na uporno odbijanje vlade u Prištini da prihvati formiranje ZSO, uz tvrdnju da je to suprotno ustavu i odlukama kosovskog ustavnog suda.

"Vlasti u Prištini, predstavnici kosovskih Albanaca su ti koji treba da Briselu i Vašingtonu neodložno dostave predloge za ustanovljenje ZSO", naglasili su zvaničnici EU.

Oni su ponovili čvrst stav Brisela, članica EU i Vašingtona da je sprovođenje sporazuma o ZSO neupitna međunarodna obaveza vlade u Prištini i, štaviše, uslov bez kojeg neće doći do boljitka u odnosima s Beogradom i srpskim življem na Kosovu, a to znači i da Kosovo nikako neće imati bolje odnose i podršku EU i SAD.

Evropski diplomatski izvori su Beti preneli da je obnova Dijaloga Beograd-Priština i, po "stavljanju ZSO na tračnice formiranja", deo opštih napora Zapada da u celoj Evropi stvori područje mira i stabilnosti u situaciji kad "rat u Ukrajini predstavlja egzistencijalni izazov za Evropsku uniju" i zapadni sistem vrednosti i demokratski poredak.

"Što pre EU i SAD dobiju jasne odgovore na neodložno formiranje ZSO i predloge za sprovođenje evropskog, nemačko-francuskog plana, to će održati i volju Brisela i Vašingtona da nastave da ovako snažno podržavaju celovito rešenje za odnose Srbije i Kosova, jer u suprotnom svi gubimo", zaključili su diplomate u Briselu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR