Održana svečana akademija i uručena najviša gradska priznanja ,,31 januar“

Lokalne vesti - Sreda 01.02.2023 - 09:45

U Pozorištu „Bora Stanković“ u Vranju sinnoć je održana svečana akademija povodom obeležavanja Dana grada i 145. godišnjice od oslobođenja Vranja od Turaka 1878. godine.

Foto:vranje.org.rs Foto:vranje.org.rs
Obraćajući se zvanicama, gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković rekao je da naš grad danas obeležava godišnjicu jedne od najvećih prekretnica u svom postojanju, kada je turski zulum zauvek oteran u zaborav istorije i da je 31. januar 1878. jedan je od datuma kojih se sećamo sa poštovanjem i dubokim uvažavanjem. On je govorio i o značajnim projektima koji su realizovani tokom prošle godine. ,,Novi izgled dobilo je više od 20 ulica u gradu. Izgrađena je nova  vodovodna mreža u osam ulica u gradu i u tri  sela. Novu atmosfersku mrežu dobilo je osam ulica, a kanalizacionu 18 saobraćajnica i pet  sela. Ukupno je za asfaltiranje, izgradnju toplovoda, vodovodne, fekalne i atmosferske kanalizacione mreže izdvojeno preko 400 miliona dinara. Ušli smo u zahtevnu rekonstrukciju Kosovske ulice i Baba Zlatine. 
 
Otpočeli smo i sa realizacijom projekta zamene ulične rasvete, u okviru javno privatnog partnerstva, što će značajno smanjiti potrošnju električne energije i doneti uštede u budžetu. Izgrađena je i kotlarnica na biomasu za potrebe Zdravstvenog centra, čije je finansiranje išlo preko Kancelarije za javna ulaganja, dakle uz podršku države. Mislili smo i na obrazovanje.  Rekonstruisana je OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, obnovljena stolarija na školama u Korbevcu, Vlasu i Trebešinju, dok je na zgradi Srednje ekonomske škole obnovljen krov. Izgrađeni su sportski tereni, dečja igrališta, ulagali smo u obnovu vrtića. Izdvojio bih završetak vrtića u naselju Raška“, istakao je Milenković.  Nakon toga, naglasio je da je Vranje grad otvorenog duha, raširenih ruku i pitomih ljudi i da je balansirajući oduvek između istoka i zapada, modernog i tradicionalnog, naše Vranje delilo sudbinu ,,gradova na raskršću”.  ,,To su oni gradovi koji su bili i biće na meti osvajačkih hordi i ciljevi ucrtani u vojne planove stranih sila. Zvali se oni Turci, Bugari, Nemci… Zato Vranje i svi drugi ,,gradovi na raskršću” moraju da imaju poseban status u državama koje drže do očuvanja svog teritorijalnog integriteta i identiteta. Srbija jeste takva država. Vranje poslednjih godina ima nemerljivu podršku našeg rukovodstva i ja sam im na tome beskrajno zahvalan. Ne postoji projekat Grada, bez učešća i pomoći države. To su kapitalni projekti poput rekonstrukcije paviljonskog dela Bolnice, izgradnje Regionalnog centra za vanredne situacije, stanova za pripadnike službi bezbednosti, projekat „Čista Srbija“.  
 
Držim do toga da su ,,gradovi na raskršću” onoliko jaki, koliko su razvijeni u infrastrukturi, zdravstvu, obrazovanju, kulturi. Zato će gradsko rukovodstvo nastaviti da ulaže u one oblasti, koje su suština našeg opstanka na ovim prostorima. Da Vranje bude, kao što sam mnogo puta rekao, pristojno mesto za život. Istorija nas uči da države nastaju i nestaju. Gradovi takođe. Hajde da budemo svedoci da smo dali sve od sebe, da sačuvamo Srbiju, da sačuvamo Vranje. Jer rezervnu državu i rezervni grad nemamo“, istakao je gradonačelnik.
 
Na svečanoj akademiji uručena su javna priznanja ,,31.januar“ zaslužnim pojedincima i ustanovama. Specijalno javno priznanje ,,31. januar“, dodeljeno je Draganu Stankoviću iz Vranja, glumcu Javne ustanove Pozorište ,,Bora Stanković“ Vranje u vidu diplome i novčanog iznosa od 100.000,00 dinara. 
 
„Javno priznanje 31. Januar“, u vidu diplome dodeljeno je: Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Vranju, zbog izuzetnih rezultata u oblasti vaspitno–obrazovnoj delatnosti, uspehu učenika, vanrazrednoj aktivnosti, osavremenjavanju procesa nastave i drugih aktivnosti na planu unapređenja vaspitno-obrazovne delatnosti, kao i rezultata u oblasti kulture i novih kulturnih sadržaja, Akademiji tehničko-vaspitačkih strukovnih studija – Odsek u Vranju, zbog izuzetnih rezultata u vaspitnoj-obrazovnoj deltnosti, uspehu učenika, osavremenjavanju procesa nastave i drugih aktivnosti na planu unapređenja vaspitno-obrazovne delatnosti i preduzeću „Millennium team”, zbog izrade i uspešne realizacije razvojnih projekata, privlačenja investicija, organizovanog delovanja na obrazovanju i usavršavanju radnika i premanentanog natprosečanog trenda rasta proizvodnje i usluga. Javno priznanje ,,31. januar“, u vidu diplome i novčanog iznosa od 50.000,00 dinara, dodeljno je fizičkim licima: Miomiru Dejanoviću, Mi – Dej, učitelju OŠ  „Svetozar Marković“ u Vranju, za izuzetne rezultate u vaspitno-obrazovnoj delatnosti, uspehu učenika, vanrazrednoj aktivnosti, osavremenjavanju procesa nastave i drugih aktivnosti na planu unapređenja vaspitno-obrazovne delatnosti, Aleksandri Savić iz Vranja, nastavnici muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Vranje, za izuzetne rezultate u vaspitnoj – obrazovanoj delatnosti, rad sa decom i drugim aktivnostima na planu unapređenja vaspitno-obrazovane delatnosti i Hadži Slobodanu Bati Simiću, za izuzetne rezultate na planu očuvanja i zaštite kulturnih dobara i razvoja i unapređenja kulture grada. U ime nagrađenih zahvalio se glumac Dragan Stanković.
 
U umetničkom delu programa obeležavanja 31. januara – Dana grada,  nastupili su Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i vokalni solisti Biljana Vasiljević Mitrović, Marijana Radosavljević, Svetozar Vujić i Dragan Milanović. Na akademiji je prikazan i promo film o Vranju.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: