Kraj panike: Češljali su 1.400 km u potrazi za radioaktivnom kapsulom od osam milimetara

Australijske vlasti objavile da je nađena radioaktivna kapsula, koja je bila izgubljena prošle sedmice u Zapadnoj Australiji i zbog koje je zavladala panika.

Izvor: B92

Sreda, 01.02.2023.

08:26

Kraj panike: Češljali su 1.400 km u potrazi za radioaktivnom kapsulom od osam milimetara
Tanjug/Department of Fire and Emergency Services via AP

Potraga za kapsulom, koja je ispala iz kamiona koji se kretao na ruti dugoj oko 1.400 kilometara kroz zapadnu Australiju između gradova Njumen i Pert, trajala je nedelju dana, prenosi Rojters.

Kamion koji je prevozio kapsulu stigao je u depo u Pertu 16. januara, a službe za vanredne situacije su obaveštene o nestaloj kapsuli tek 25. januara.

Vlasti sumnjaju da su vibracije iz kamiona dovele do olabavljenja šrafova i zavrtnja, a kapsula je ispala iz pakovanja, a zatim i iz otvora u kamionu.

Jezgro kapsule sadrži malu količinu radioaktivnog cezijuma-137, koji može izazvati ozbiljne bolesti ako se dodirne.

Kapsula je dimenzija osam milimetara sa šest milimetara.

Cezijum-137 je radioaktivni izotop cezijuma sa periodom poluraspada od 30 godina.

Do njegovog oslobadjanja dolazi upotrebom nuklearnog oružja kao i u slučajevima nesreća u nuklearnim elektranama, zbog čega predstavlja veliki rizik za životnu sredinu, navodi Enciklopedija Britanika. Kompanija Rio Tinto se izvinila pre tri dana zbog gubitka kapsule.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: