Slobodanka Jovanović redovno pliva u 79. godini: Svi ljudi treba da se bave nekim sportom (VIDEO) 1Foto: YouTube/printscreen/Olimpijski komitet Srbije

Da godine ne treba da budu prepreka da bi se neko bavio sportom svedoči i priča Slobodanke Jovanović, koja se u 79. godini bavi plivanjem.

Kako kaže, najviše se bavi plivanjem, ali i ostalim vežbicama za starije ljude.

„Plivanjem se bavim oko 15 godina. Motivisala me je sama voda, koja daje neku svežinu i bolje raspoloženje. Čovek se oseća sasvim ok dok se ispliva“, priča Slobodanka Jovanović za YouTube kanal Olimpijskog komiteta Srbije.

Učestvovala je na brojnim takmičenjima. Ističe da joj je plivanje donelo mnogo lepih stvari.

„Plivanje mi je donelo mnogo satisfakcija poput medalja koje primam, ali pre svega donelo mi je druženje, koje je najvažnije za ljude mojih godina“, kaže Slobodanka i poručuje svim ljudima da treba da se bave nekim sportom.

„Mladim ljudima bih preporučila da se bave ipak bilo kakvim sportom nego da sede kod kuće, a starijima da se bave sobom i sportom“, navodi ona.

Koliko je plivanje važno ističe i Kancelarija za zdravlje starih Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, navodeći sledećih devet razloga:

  1. Plivanje umanjuje rizik od nastanka osteoporoze. Ženama se u postmenopauzi smanjuje gustina kostiju te one postaju krhkije. Plivanje usporava ovaj proces i poboljšava gustinu kostiju.
  2. Plivanje pojačava snagu celog organizma. Kombinovanje plivanja i vežbi u vodi (akvabik predstavlja najbezbedniji i najbolji način jačanja snage), omogućava starijima da postignu i održavaju željenu telesnu težinu, poboljšaju ravnotežu i na taj način smanje rizik od padova.
  3. Plivanje poboljšava snagu i zdravlje kardiovaskularnog sistema. Ono ima pozitivan uticaj na snižavanje povišenog krvnog pritiska, poboljšava cirkulaciju i umanjuje rizike za nastanak bolesti srca i pluća.
  4. Plivanje pozitivno utiče i na moždanu aktivnost, poboljšavajući mentalne sposobnosti.
  5. Plivanje dobro utiče i na zglobove. Ko god ima iskustva sa bolovima u zgobovima, zna kako se bolovi tokom plivanja smanjuju.
  6. Plivanje povoljno utiče i na tonus mišića. Kako je voda 12 puta gušća od vazduha i pruža veći otpor pri kretanju, plivanje predstavlja odličan način vežbanja za starije.
  7. Plivanje umanjuje stres i psihičku tenziju.
  8. Plivanje povoljno utiče na gipkost i pokretljivost tela, osobine koje ne treba vezivati samo za mladost.
  9. Sve u svemu, plivanje poboljšava kvalitet života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari