Svet

0

Aktivisti Grinpisa ukrcali se na brod Šela na otvorenom moru

Autor: AP

Izvor: Beta

Aktivisti Grinpisa ukrcali se na brod Šela na otvorenom moru

Izvor: Pixabay

Aktivisti "Grinpisa" (Greenpeace) ukrcali su se danas i "zauzeli" teretni brod naftnog i gasnog giganta "Šela" (Shell) sa skupom opremom za naftnu platformu kod Škotske, saopštila je ta svetska ekološka organizacija.



Četvorica aktivista su brodu od 51.000 tona prišla gumenim čamcem i ukrcala se.

Po fotografijama koje je preneo Grinpis, aktivisti su na brodu podigli transparent s natpisom "Prestanite sa bušenjem! Počnite da plaćate!".

Brod je tada bio u Atlantskom okeanu, severno od Kanarskih ostrva, a plovi ka platformi u Severnom moru kod Škotske. Brod prevozi plutajuću platformu-rezervoar (FPSO) vrednosti u milijardama dolara, za privremeno skladištenje i pretovar nafte ispumpane iz podmorja.

"Miran protest ima za cilj da istakne globalno uništenje klime koje su počinili Šel i šira industrija fosilnih goriva, koji nisu ništa platili za štetu koju su prouzrokovali", naveo je Grinpis i dodao da četvorica njegovih aktivista "sada zauzimaju teret broda"  - FPSO i da "imaju dovoljno resursa da tu budu danima".

Platforma kod Šktske bi "Šelu" mogla da omogući da eksploatiše osam novih bušotina za vadjenje do 45.000 barela nafte dnevno, dodala je ekološka organizacija.

"Šel i šira industrija fosilnih goriva unose klimatsku krizu u naše domove, porodice, prirodu i okeane", naveo je Grinpis.

Britansko-holandski "Šel" je osudio akciju "Grinpisa" jer "izaziva osnovanu zabrinutost za bezbednost pošto se jedan broj ljudi u teškim uslovima ukrcao na brod u pokretu".

"Šel" je krajem 2019. pobedio na škotskim sudovima koji su zabranili aktivistima "Grinpisa" da priđu njegovim platformama u Severnom moru.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR