Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

145 година ослобођења Врања од Турака: Свечана академија, уручена највиша градска признања „31 јануар“

rssBookmark and Share

Врање 31.01.2023. Јужна Србија Инфо

У Позоришту „Бора Станковић“ у Врању одржана је свечана академија поводом обележавања Дана града и 145. годишњице од ослобођења Врања од Турака 1878. године.

145 година ослобођења Врања од Турака: Свечана академија, уручена највиша градска признања „31 јануар“

Обраћајући се званицама, градоначелник Врања др Слободан Миленковић рекао је да наш град данас обележава годишњицу једне од највећих прекретница у свом постојању, када је турски зулум заувек отеран у заборав историје и да је 31. јануар 1878. један је од датума којих се сећамо са поштовањем и дубоким уважавањем. Он је говорио и о значајним пројектима који су реализовани током прошле године. „Нови изглед добило је више од 20 улица у граду. Изграђена је нова  водоводна мрежа у осам улица у граду и у три  села. Нову атмосферску мрежу добило је осам улица, а канализациону 18 саобраћајница и пет  села. Укупно је за асфалтирање, изградњу топловода, водоводне, фекалне и атмосферске канализационе мреже издвојено преко 400 милиона динара. Ушли смо у захтевну реконструкцију Косовске улице и Баба Златине. Отпочели смо и са реализацијом пројекта замене уличне расвете, у оквиру јавно приватног партнерства, што ће значајно смањити потрошњу електричне енергије и донети уштеде у буџету. Изграђена је и котларница на биомасу за потребе Здравственог центра, чије је финансирање ишло преко Канцеларије за јавна улагања, дакле уз подршку државе. Мислили смо и на образовање.  Реконструисана је ОШ „Јован Јовановић Змај“, обновљена столарија на школама у Корбевцу, Власу и Требешињу, док је на згради Средње економске школе обновљен кров. Изграђени су спортски терени, дечја игралишта, улагали смо у обнову вртића. Издвојио бих завршетак вртића у насељу Рашка“, истакао је Миленковић.  Након тога, нагласио је да је Врање град отвореног духа, раширених руку и питомих људи и да је балансирајући одувек између истока и запада, модерног и традиционалног, наше Врање делило судбину „градова на раскршћу”.  „То су они градови који су били и биће на мети освајачких хорди и циљеви уцртани у војне планове страних сила. Звали се они Турци, Бугари, Немци… Зато Врање и сви други „градови на раскршћу” морају да имају посебан статус у државама које држе до очувања свог територијалног интегритета и идентитета. Србија јесте таква држава. Врање последњих година има немерљиву подршку нашег руководства и ја сам им на томе бескрајно захвалан. Не постоји пројекат Града, без учешћа и помоћи државе. То су капитални пројекти попут реконструкције павиљонског дела Болнице, изградње Регионалног центра за ванредне ситуације, станова за припаднике служби безбедности, пројекат „Чиста Србија“.  Држим до тога да су „градови на раскршћу” онолико јаки, колико су развијени у инфраструктури, здравству, образовању, култури. Зато ће градско руководство наставити да улаже у оне области, које су суштина нашег опстанка на овим просторима. Да Врање буде, као што сам много пута рекао, пристојно место за живот. Историја нас учи да државе настају и нестају. Градови такође. Хајде да будемо сведоци да смо дали све од себе, да сачувамо Србију, да сачувамо Врање. Јер резервну државу и резервни град немамо“, истакао је градоначелник.

На свечаној академији уручена су јавна признања „31.јануар“ заслужним појединцима и установама. Специјално јавно признање „31. јануар“, додељено је Драгану Станковићу из Врања, глумцу Јавне установе Позориште „Бора Станковић“ Врање у виду дипломе и новчаног износа од 100.000,00 динара. „Јавно признање 31. Јануар“, у виду дипломе додељено је: Музичкој школи „Стеван Мокрањац“ у Врању, због изузетних резултата у области васпитно–образовној делатности, успеху ученика, ванразредној активности, осавремењавању процеса наставе и других активности на плану унапређења васпитно-образовне делатности, као и резултата у области културе и нових културних садржаја, Академији техничко-васпитачких струковних студија – Одсек у Врању, због изузетних резултата у васпитној-образовној делтности, успеху ученика, осавремењавању процеса наставе и других активности на плану унапређења васпитно-образовне делатности и предузећу „Millennium team”, због израде и успешне реализације развојних пројеката, привлачења инвестиција, организованог деловања на образовању и усавршавању радника и преманентаног натпросечаног тренда раста производње и услуга. Јавно признање „31. јануар“, у виду дипломе и новчаног износа од 50.000,00 динара, додељно је физичким лицима: Миомиру Дејановићу, Ми – Деј, учитељу ОШ  „Светозар Марковић“ у Врању, за изузетне резултате у васпитно-образовној делатности, успеху ученика, ванразредној активности, осавремењавању процеса наставе и других активности на плану унапређења васпитно-образовне делатности, Александри Савић из Врања, наставници музичке школе „Стеван Мокрањац“ Врање, за изузетне резултате у васпитној – образованој делатности, рад са децом и другим активностима на плану унапређења васпитно-образоване делатности и Хаџи Слободану Бати Симићу, за изузетне резултате на плану очувања и заштите културних добара и развоја и унапређења културе града. У име награђених захвалио се глумац Драган Станковић.

У уметничком делу програма обележавања 31. јануара – Дана града,  наступили су Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ и вокални солисти Биљана Васиљевић Митровић, Маријана Радосављевић, Светозар Вујић и Драган Милановић. На академији је приказан и промо филм о Врању.

 


#   Врање   Слободан Миленковић   историја   Драган Станковић   31. јануар признање   Дан ослобођења од Турака
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима